Nieuw in Zwolle: De Mannenschuur

ZWOLLE - De Mannenschuur Zwolle gaat binnenkort van start. Wekelijks kunnen mannen, die nu wat geïsoleerd leven en niet zo snel contact maken, elkaar ontmoeten om samen te klussen en te kletsen. De eerste Mannenschuur vindt op 28 september plaats van 13.00 tot 17.00 uur bij Co-workers in Zwolle aan de Esdoornstraat 3. Deze middagen zijn gratis toegankelijk.

De Mannenschuur is een initiatief van Herold Brinkman. Uit eigen ervaring weet hij hoe lastig het is om je problemen met anderen te delen, om je huis uit te komen of in contact te komen. 

“Teveel mannen in onze stad Zwolle komen hun huis niet meer uit. Komen niet op gang, worstelen met soms schurende onderwerpen en voelen zich eenzaam. De praktijk leert ons dat deze mannen de weg via bijvoorbeeld de huisarts of het wijkteam al helemaal niet bewandelen. Ze weten niet hoe en schamen zich. Er rust toch een soort taboe op”, aldus Brinkman.

“Met de Mannenschuur bieden we een plek waar mannen-met-mannen fijn kunnen ‘knooi’n & lul’n’. Met een bak koffie, mannen-onder-elkaar en wat creativiteit. Zodat deze mannen hun huis uit gaan, zich veilig voelen, zin in de dag hebben, mensen leren kennen en ze eens over dingen kunnen en durven te praten waar ze mee rondlopen. Bovendien hebben ze weer iets om zich op te verheugen iedere week. Ze ontdekken (opnieuw) dat ze onderwerpen creatief en onderling kunnen aanpakken." Mannen die voor dit initiatief in aanmerking komen, kunnen zich voor de eerste Mannenschuur Zwolle aanmelden. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met Brinkman (mannenschuur@gmail.com).

“Een aantal mannen hebben zich al aangemeld, maar ervaring wijst uit dat een grote groep mannen dat niet doet of durft. Daarom komen we ook graag in contact met de partners, dochters, moeders, zussen, buurvrouwen van deze Zwolse mannen. Maar ook met de praktijk-ondersteuners (POH), buurtwerkers, persoonlijk begeleiders of het wijkteam om deze mannen te vertellen over de Mannenschuur in Zwolle", aldus Brinkman. 

Het project is mede mogelijk gemaakt door meerjarige bijdragen uit het BuurtcultuurFonds, Briljant! en het VSB Fonds.

Rommelmarkt
in Assendorp
op Burendag

ZWOLLE - De jaarlijkse rommelmarkt van de Jeruzalemkerk is op zaterdag 24 september en vindt plaats van 9.00 tot 12.00 uur op de parkeerplaats aan de Assendorperdijk tussen Jeruzalemkerk en huis Assendorp. De toegang gratis.

Op de markt treffen bezoekers speelgoed, boeken, serviesgoed, huishoudspullen en elektronica. Daarnaast is er een bloemen- en koffiekraam. Omdat het burendag is, is de koffie gratis en daarbij trakteert de Jeruzalemkerk op wat lekkers.

De opbrengst is bestemd voor het thuiszorgproject Kandila in Roemenië. Daar worden onder begeleiding van een sociaal werkster hulpbehoevende ouderen en alleenstaanden thuis verzorgd.