Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Pleidooi voor wespen

Naast de vlindertelling, de vogeltelling en de bijentelling hebben we nu ook de Nationale Wespentelling. Heb je meegedaan in augustus? De wespentelling is bedacht door Eric Mahieu, bestuurslid van de Wespenstichting. Het blijkt dat het lastige neefje van de bij een zeer nuttig diertje is.

Hoe komt het dat we zo’n hekel aan wespen hebben, terwijl we de bijen een warm hart toedragen? Veel van ons weten weinig van wespen. Onbekend maakt onbemind. Van de tien soorten wespen die in ons land in nesten leven zijn er twee zogenaamde limonade wespen. Dit zijn de wespen die in de nazomer zo hinderlijk kunnen zijn.

In de nazomer legt de wespenkoningin minder eitjes. Er worden dan door de volwassen wespen minder larven grootgebracht. Als een wesp een larve te voedt krijgt ze daar een druppeltje zoetigheid voor terug. Van die zoetigheid leeft een wesp. 

Minder larven betekent minder zoetigheid. De wespen moeten nu op een andere manier aan zoetigheid komen. In natuurgebieden kunnen luizen de rondvliegende wespen hiervan voorzien, in de stad moet naar andere voedselbronnen gezocht worden. De wespen hebben het dan voorzien op je ijsje, je limonade of op de zoete restanten in prullenbakken. Wespen worden dan brutaal om aan eten te komen.

Waarom is een pleidooi voor wespen nodig? Wespen jagen op ‘ongedierte’. Ze doden tonnen schadelijke insecten zoals teken, muggen, vliegen en luizen. Zonder wespen zouden er grootschalige insectenplagen kunnen ontstaan. In feite beschermen wespen ons, onze dieren en gewassen. Dankzij wespen wordt bijvoorbeeld de ziekte Lyme in toom gehouden.

Wespen zijn ook belangrijk voor de bestuiving van planten en bloemen. Om een nest te bouwen maken wespen van dood hout papier. Op die manier helpen ze mee aan de afbraak van dood hout in bossen. 

Wespen helpen mee om kadavers op te ruimen door het vlees hiervan aan de larven te geven. Wespen vallen zieke verzwakte bijenvolken aan. Hierdoor voorkomen ze verspreiding van bijenziekten wat uiteindelijk de bijenpopulatie sterk houdt.

Hoe houd je wespen op afstand? Ze kunnen niet tegen sterke geuren. Gebruik azijn, geurkaarsen of etherische olie om ze te verdrijven. Dek etenswaren af zodat wespen er niet bij kunnen. 

Beweeg zelf niet als er wespen in de buurt zijn. Als je gaat slaan worden ze agressiever. Op de geur van dode wespen komen juist weer wespen af. Zet wat zoetigheid op afstand. Gebruik geen parfum. Wespen zijn ook dol op die geur.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)
Reageren: info@milieuraadzwolle.nl