Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

In Zwolle klinkt de roep om vrede door

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - In een tijd waarin een oorlog woedt op het Europese continent klinkt in Zwolle de roep om vrede. Zaterdag is in de wijk Assendorp de Vredesweek van start gegaan. Tot en met zondag 25 september zijn er diverse activiteiten. Het thema dit jaar is ‘Generatie Vrede staat op!, Zwolle Vredesstad. 

De Vredesweek begon met een meditatieve bijeenkomst van de Zwolse Stiltewerkers op het Rode Torenplein. Daarna begon de vijfde Zwolse Walk of Peace, die werd ingeluid via een bijzondere gebeurtenis. Op het Assendorperplein werd een kunstwerk onthuld dat gemaakt Jacomijn Schellevis in samenwerking met kinderen van de Kinderraad en BSO. 

De Vredesweek wordt in Zwolle georganiseerd door Vredesplatform Zwolle. De organisatie wordt gevormd door Sytse Tjallingii, Marlies Tjallingii, Aart Hoogcarspel en Raymond Nagelmaeker. De Walk of Peace werd oorspronkelijk in één plaats in Nederland gehouden. In 2018 organiseerde Vredesplatform Zwolle De Walk of Peace in Zwolle. Deze werkgroep werd rond 2005 opgericht en zette zich in als platform voor een humaan asielbeleid. Vanaf het begin heeft Vredesplatform Zwolle getracht om zoveel mogelijk partijen bij de activiteiten van de Vredesweek te betrekken, zoals diverse kerken, Amnesty International, COC Zwolle, GroenLinks Zwolle, Humanistisch Verbond en het Fraterhuis. Elk jaar wordt de Walk of Peace in een andere Zwolse wijk gehouden. Dit keer koos de organisatie voor Assendorp. "Het is leuk om het elk jaar ergens anders te doen. Met de Vredesweek hopen we mensen bewust te maken van het feit dat we met elkaar vrede creëren", aldus Marlies Tjallingii.
(Lees verder op pagina 3)