IJsselhallen
IJsselhallen Foto: Pedro Sluiter Foto

Tijdelijk crisisnoodopvang asielzoekers in IJsselhallen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft donderdagmiddag besloten om tijdelijk asielzoekers op te vangen in de IJsselhallen. Volgens een woordvoerder van het COA zijn ruim driehonderd mensen opgevangen op deze locatie.

Maandag vertrokken verschillende asielzoekers naar een andere locatie. Dinsdag zijn volgens het COA ook de overige asielzoekers overgebracht naar een ander plek. 

Verschillende mensen zijn overgebracht naar Amsterdam en Zoutkamp. "Maar er zijn ook asielzoekers naar andere locaties gegaan", aldus de woordvoerder van het COA. 

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle werd vorige week donderdag verrast door een dringend beroep van het kabinet op de gemeente Zwolle om nog dezelfde avond een groep vluchtelingen op te vangen in de IJsselhallen. Volgens Snijders was de nood hoog en werd de gemeente daarom pas 's middags ingelicht. 

De opvang was bedoeld om mensen op adem te laten komen, voordat ze de asielprocedure ingaan. De gemeente verklaarde dat de opvang voor vier dagen was. Voor verschillende asielzoekers werd dat iets langer.