Afbeelding
Foto: Annelies Kalisvaart

Eerste editie Wipstrikfestival op Herfterplein valt in de smaak

Algemeen

ZWOLLE - De wijk Wipstrik heeft nu ook een eigen festival. Afgelopen zaterdag startte rond 11.00 uur het eerste Wipstrikfestival. Al wekenlang hingen er kleurige spandoeken in de wijk dat het festival deze zaterdag zou plaatsvinden.

(door Annelies Kalisvaart)

Buurtbewoner Berend Andringa vertelt dat hij samen met twee mede-Wipstrikkers het festival dit jaar organiseert.  “Al jaren wordt er op burendag per straat een barbecue georganiseerd. Iedere straat houdt zijn eigen barbecue, waarbij er een bepaalde groep is die mee mag doen. Dit jaar wilden ze het anders doen en heel de Wipstrik uitnodigen, zodat er onderlinge verbinding ontstaat en niet alleen in de straat die zelf het feestje houden. Er is gekozen voor een centraal punt in de wijk, het Herfterplein waar het festival gehouden wordt”, aldus de enthousiaste Andringa. 

Overdag is er het kinderprogramma, georganiseerd door een aantal dames in de wijk. Helaas regent het in de ochtend, maar de kinderen lijken nergens lasten van te hebben. Ze genieten onder andere van een goochelvoorstelling, glitter tattoos en een optreden van de Schuttevaerders. “Waar wij ouders denken dat het te nat is, hebben zij nergens last van. De opkomst is goed”, aldus Andringa. 

De barbecue staat ’s morgens vroeg al aan. Dat hadden ze niet verwacht, hij zou eigenlijk pas in de avond aangaan. Er wordt gretig gebruik van gemaakt, heerlijke broodjes hamburger. Er heerst gelijk al een festival sfeertje. Er is gratis koffie van ‘Anders Koffie’, een verantwoord, biologisch Zwols kopje heerlijke koffie. 

Een van de mooie dingen bij het Wipstrikkerfestival is dat vijftig ondernemers in de buurt bereid waren om ieder 100 euro te doneren. De consumpties zijn hierdoor zeer betaalbaar en daarnaast is er een mooie, grote partytent, zijn er springkussens en is er van 11.00 tot 22.30 uur een programma. Behalve het kinderprogramma overdag is er in de avond heerlijke muziek van de Pauwergirls. Aan lange tafels zitten de buurtbewoners gezellig met elkaar te kletsen onder het genot van een drankje en luisterend naar de nostalgische klanken met een knipoog van muziek uit de jaren 40 tot nu. 

“Dit festival is wat de wijk nog miste. Het vormt een mooie verbinding. Volgend jaar willen we het festival de laatste zaterdag van de zomervakantie organiseren, zodat mensen in de wijk er met hun vakantie rekening mee gaan houden. Het idee van; we moeten op tijd terug zijn want het is wipstrikfestival en dat willen we niet missen. Dit moet een jaarlijkse traditie in de wijk worden”, besluit Andringa.

Gerard Meijeringh