Rampenwandeling Zwolle met historicus Girbe Buist 9 oktober

Rampenwandeling
met historicus
Girbe Buist

ZWOLLE - Zwolle heeft zijn portie rampen gehad, zoals stadsbranden, overstromingen, epidemieën, moordpartijen en een gestolen baby, die later als wilde deerne rondspookte. Historicus Girbe Buist leidt je op 9 en 16 oktober langs de rampplekken en vertelt je de dramatische achtergrondverhalen. Boek deze stadswandeling en ontdek hoe de Hanzestad Zwolle vroeger omging met misdaad, straf, ziekte en dood.De stad ontkwam niet aan rampen als stadsbranden, watersnoodrampen, pestepidemieën en moordpartijen.

Bij de stadsbrand van 1324 werd Zwolle bijna geheel verwoest. Tijdens de St. Lucienacht van 13 december 1416 beleefde de stad zijn zwartste nacht. Tientallen gildebroeders werden toen op gruwelijke manier afgeslacht. 

Op 17 december 1682 stortte de toren van de Grote Kerk in. Zwolle verloor daarmee de destijds hoogste toren van het land. In 1717 werd in de bossen van Zwolle een compleet verwilderd meisje aangetroffen. Het enige wolfskind van Nederland. 

Zij werd in 1717 op de Agnietenberg gevangen en bleek de verloren gewaande Anna Maria Jennaert uit Antwerpen te zijn, die op jonge leeftijd is ontvoerd en in het wild is opgegroeid.

Je wandelt langs verschillende rampplekken en hoort de hartverscheurende achtergrondverhalen. 

De wandeling wordt georganiseerd in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis en start bij het Zwols Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein. 

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en er kunnen maximaal 25 mensen mee.

De wandeling wordt aangeboden op zondag 9 en 16 oktober van 13.30 tot 15.00 uur.

De kosten bedragen 10 euro per persoon (inclusief een boekje met Zwolse rampverhalen). 

Voor opgave en informatie kun je terecht bij Girbe Buist, buistg@ziggo.nl/ 06-51085948