Afbeelding
Foto: Frans Paalman

Benefietavond voor restauratie wereldberoemde Schnitgerorgel

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Momenteel wordt er hard gewerkt aan de restauratie van het Schnitgerorgel. Het wereldberoemde instrument wordt grondig onder handen genomen, maar dat is kostbaar. Om geld binnen te halen wordt komende vrijdag een benefietavond gehouden in Academiehuis Grote Kerk.

Het Schnitgerorgel is een wereldberoemd instrument. Het is het grootste orgel uit de orgelstijlperiode barok geweest in Nederland, het enige overgebleven orgel van deze omvang van orgelbouwer Schnitger en een van de meest mooie exemplaren. In 2008 werd begonnen met de eerste fase van de restauratie. Zo werden de klavieren en de blaasbalgen aangepakt. Het idee was om de restauratie in fasen af te werken, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wilde een totaalplan zien, omdat het een belangrijk instrument voor Nederland is.

Er werd ingezet op een volledige restauratie. Het kostenplaatje bedraagt 2,1 miljoen. Het Rijk heeft een kleine 6 ton toegezegd en de provincie bijna 7 ton. Het bedrag, toegezegd door particulieren, is 2 ton. "We hebben nog een gat van 6 ton”, vertelt secretaris Gerrit Bril van Stichting Schnitgerorgel Zwolle.” Daarom heeft de stichting verschillende acties opgezet. Zo kunnen mensen een van de imposante 26 beelden in het orgel adopteren. Inmiddels zijn er vijf beelden geadopteerd. "Als alle beelden worden geadopteerd, halen we een bedrag van 160.000 euro binnen”, aldus Bril. Eerder was het al mogelijk om een van de 4.400 pijpen te adopteren. Dat kan vanaf 25 euro. Hoe kleiner het bedrag, hoe kleiner de pijp in het orgel.

Lees verder op pagina 23