Hulpmiddelen voor het gebruik van speed.
Hulpmiddelen voor het gebruik van speed. Foto: Jan Jaap van Dijk

Marihuana

Marihuana bestaat uit de gedroogde bladertoppen van de hennepplant en wordt gebruikt om in hogere sferen te geraken. Het wordt een softdrug genoemd omdat het een tamelijk mild middel is om je lekker te voelen. Er wordt gezegd dat je er vooral zin in fijne seks door krijgt.

Volgens sommigen  is het woord marihuana samengesteld uit de vrouwennamen Maria en Juana, die in Spaanstalige landen veel voorkomen. In de naam van de softdrug zit dus de zin in seks, die het op zou wekken heel letterlijk opgesloten. 

Volgens anderen stamt marihuana af van het woord 'mallihuan' uit de Zuidamerikaanse indianentaal Nahuatl, dat 'gevangene' betekent. De ontwikkeling van het woord kan ook tot op zekere hoogte overeenkomen met de introductie van het Chinese woord 'ma hua'(cannabis-/hennepbloemen) in het plaatselijke dialect door de komst van migrantenarbeiders in de regio. Marihuana was een onbekende  term, voordat het in de jaren twintig en dertig populair werd door de campagne in de Verenigde Staten om cannabis te verbieden.

Hasj

Hasj is de afkorting van hasjiesj. Dit is een softdrug, die niet alleen van de gedroogde bladertoppen van de hennepplant wordt gemaakt, maar van de hele plant. Het Arabische hashish betekent 'gras', 'hooi' of 'kruiden'. Het woord 'wiet' ('weed' in het Engels) is dan weer waarschijnlijk verzonnen als slangnaam in de jaren zeventig, zodat jonge mensen er op een onopvallende manier over konden praten. Natuurlijk is de naam waarschijnlijk een gevolg van het feit dat cannabis in veel landen groeit als 'weed' oftewel onkruid.

Speed

De bekendste drugsgebruiker uit Zwolle is ongetwijfeld Herman Brood. Hij heeft in zijn jonge jaren ook geëxperimenteerd met marihuana en hasj. Hij vond het echter te lang duren voordat hij effect merkte en is vervolgens overgestapt op zwaardere middelen als heroïne en speed. Nadat hij was afgekickt van de heroïne heeft hij twintig jaar tot twee jaar voor zijn dood speed gebruikt. 

De laatste twee jaar van zijn leven kon hij de speed echter niet meer verdragen en dronk hij alleen nog alcohol. Volgens Ivo de lange van het Herman Brood Museum krijg je als je speed gebruikt een onweerstaanbare drang naar zoete drankjes, zoals Creme de Menthe en vooral Grand Marnier. Dit sloopt natuurlijk je lijf en de drank werd volgens Ivo uiteindelijk Hermans ondergang. In het Herman Brood museum zijn nog Hermans hulpmiddelen te zien voor het gebruik van speed.

Girbe Buist
Buistg@ziggo.nl