Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De derde jeugd van 300-jarige Schitgerorgel

ZWOLLE - Erfgoedplatform Zwolle houdt 7 oktober een lezing over het Schnitgerorgel. Op 2 oktober 2021 was het 300 jaar geleden dat het grootste Schnitgerorgel in Europa werd opgeleverd aan het bestuur van de stad Zwolle. 

Op 7 oktober geeft orgeladviseur en projectleider van de restauratie, Cees van der Poel, een lezing over de derde jeugd van dit 300-jarige orgel in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Na de brand van de kerk in 1682 moest de kerk het lange tijd zonder orgel doen. De toenmalige burgemeester van Zwolle, Bernard Huete, zorgde uit eigen middelen voor de bouw van een nieuw orgel.
Inmiddels is dit Schnitgerorgel wereldberoemd en gaat al meer dan 300 jaar mee. Cees van der Poel vertelt over de restauratie, daarmee zijn derde jeugd, en het verhaal achter dit majestueuze barok-orgel.

Het wereldberoemde orgel met 4 klavieren, 63 registers en meer dan 4400 pijpen is in de jaren 1719-1721 gebouwd door de beroemde orgelbouwfamilie Schnitger. Ontworpen door vader Arp - ook wel de Stradivarius van de orgelbouw genoemd - en afgebouwd onder leiding van zijn zoon Frans Caspar, op dat moment 26 jaar oud. Door zijn voorgestelde uitbreidingen is het orgel, een toonbeeld van de Noord Duitse barok, meer dan 100 jaar het grootste orgel van Nederland geweest. Van het orgel is nog relatief veel oorspronkelijk materiaal bewaard gebleven (bijvoorbeeld de complete balgenkamer, de oorspronkelijke klavieren, maar ook veel origineel pijpwerk). Dit biedt de unieke kans om het orgel weer zo goed mogelijk in oorspronkelijke staat terug te brengen.
De lezing van 7 oktober begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Aanmelden kan via www.academiehuis.nl/evenementen/lezing-de-derde-jeugd-van-een-300-jarige Schnitgerorgel Zwolle. Het Erfgoedplatform Zwolle is een samenwerking tussen Zwolse Historische Vereniging, Het Oversticht, Vrienden van de Stadskern Zwolle, Zwols ArchitectuurPodium Zwolle, Monumentenzorg/Archeologie gemeente Zwolle, Waanders in de Broeren, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis Grote Kerk en Stichting Allemaal Zwolle.