Davy van den Berg haalt uit tegen Jong Ajax. Vlak voor tijd trof hij nog de paal.
Davy van den Berg haalt uit tegen Jong Ajax. Vlak voor tijd trof hij nog de paal. (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle kan wel weer een resultaat gebruiken

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – In theorie kan PEC Zwolle vrijdag de eerste periodetitel winnen. Maar het is een scenario geworden van de nodige mitsen en maren, dat PEC in Dordrecht vooral een resultaat wil halen. En dat is na de 1-2 thuisnederlaag tegen ADO Den Haag en het gelijkspel van tegen Jong Ajax (1-1) meer dan welkom. 

Toch was er van chagrijn vrijdag geen sprake, hoogstens van ongenoegen door de vroege domme rode kaart van keeper Jasper Schendelaar, die voor één duel geschorst is en net als de PEC-supporters de wedstrijd van vrijdag mist. "We hebben een beetje een dubbel gevoel. Dit is niet het resultaat dat je hoopt. Aan de andere kant als je 75 minuten met tien man speelt tegen zo'n goede ploeg als Jong Ajax, dan is dat best wel netjes”, analyseerde Davy van den Berg.

Na de rode kaart haalde PEC-trainer Dick Schreuder Luis Ghörlich, die geel kreeg, naar de kant en invallerkeeper Mike Hauptmeijer kwam onder de lat te staan. Hauptmeijer die in februari 2018 uit tegen PSV debuteerde (4-0) toen Mickey van der Hart vlak voor rust rood kreeg, speelde zo zijn tweede officiële wedstrijd in het eerste van PEC Zwolle. Het betekende wel dat PEC anders ging spelen. Dat gold ook voor Van den Berg: "Ik begon als wingback, maar kwam wat lager te staan en kon er met mijn acties niet meer overheen komen. Ik vind wel dat we het daarna met zijn allen goed opgepakt hebben.”

Wennen

Haris Mendunjanin onderstreepte die woorden door na een uur fraai raak te schieten. De gelijkmaker viel werkelijk uit het niets. Kristian Hlynsson loste een schot en dat plofte na 80 minuten zomaar achter Hauptmeijer. Het slotakkoord was voor Van den Berg, die keihard de paal raakte, Het was na Jong AZ voor de tweede keer dat hij in de basis begon. "Ik had wat tijd nodig om hier te wennen, dat komt omdat bij PEC een systeem wordt gespeeld wat ik niet eerder meemaakte. De manier van spelen is heel agressief. Daar heb ik wel wat stappen in moeten maken. Ook sta ik op een iets andere positie. Zelf ben ik het meest comfortabel links of rechts op het middenveld. Ik denk dat het wennen inmiddels wel gelukt is. Nu moet ik zorgen dat ik in de basis blijf."