Afbeelding
Foto: Collectie Overijssel/Collectie Gemeente Zwolle.

Iets in de bureaula laten verdwijnen

Dit betekent iets niet voor verdere behandeling of uitvoering in aanmerking laten komen. Vaak is dit een strategie van  ambtelijke bureaucraten. Natuurlijk kan iets ter zijner tijd weer uit het bureau worden gehaald (opnieuw ter sprake komen), maar meestal gebeurt dat niet. Soms is bij voorbaat duidelijk dat een bepaald plan niet behandeld of uitgevoerd gaat worden.Dat plan wordt dan voor de bureaula geschreven.

Bureau

De betekenis van het woord bureau is in de loop van de geschiedenis nogal eens veranderd. Het woord heeft twee betekenisuitbreidingen gekend. Het Latijnse burra betekende 'grove wollen stof'. Dat was een soort textiel, dat onder meer voor de kleding van boerenslaven gebruikt werd. Burra, later bura, ontwikkelde zich in het Oudfrans tot bure, met als variant burel/bureau. Deze variant gaf een stof aan, die men in de Frankische kanselarijen gebruikte voor het bespannen van schrijftafels. De eerste betekenisuitbreiding hield in dat de naam van de bekleding van het meubelstuk overging op de schrijftafel zelf. Vervolgens ging het bureau ook de kamer en zelfs het gehele gebouw aanduiden, waarin de schrijftafel stond; het werd synoniem voor kantoor. De tweede uitbreiding dus. Naast bureau kent het Nederlands ook de- vroegere-ontlening bureel.

Rhijnvis FeithIn 

De collectie Overijssel bevindt zich een Hollands eikenhouten schrijfbureau van de Zwolse schrijver Rhijnvis Feith (1753-1824) De neoclassicistische vormen uit het einde van de 18e eeuw, zijn hier sober in eikenhout uitgevoerd. Het bureau bevat verschillende laden en laatjes aan voor- en achterkant en een uitschuifbaar blad aan de zijkant. Het schrijfblad kan in verschillende standen worden gezet en er ligt gedeeltelijk groen fluweel op. Het bureau rust op vier poten op wieltjes. 

Hoogstwaarschijnlijk is het meubel door een Zwollenaar gemaakt. Feith behoorde in ZwolleTot de gematigden onder de Patriotten. Een groot deel van zijn tijd bracht hij door op zijn buitenverblijf Boschwijk. Zijn literaire werk behoort tot het sentimentalisme, een internationale stroming met overaccentuering van het gevoelsleven. Voor hem gold zijn roman “Julia” als een psychologische roman met een morele strekking.

Girbe Buist
Buistg@ziggo.nl