Genieten van brood van de Stadsbakker (doorloop VP)

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Het was smullen geblazen op de vroege dinsdagochtend voor de kinderen van de Springplank. Het brood werd geleverd door de Stadsbakker.

De Stadsbakker vertrok dinsdagochtend met vier broden, twintig tarwebollen en twintig krentenbollen naar het raadshuis. Uiteraard ontbraken ook de overige bijbehorende ontbijtproducten niet, zoals boter, jam, kaas, vleeswaren en melk. 

Eigenaar Arend Kisteman wilde graag zijn medewerking verlenen aan het ontbijt op het raadshuis. “Er wordt steeds minder goed ontbeten in Nederland. Vandaag waren er ook een aantal kinderen bij die helemaal niet ontbijten of brood mee naar school nemen. En een goed ontbijt is gewoon nodig als je de hele dag in de schoolbanken zit.”

Asielboot naar
Genemuiden

ZWOLLE/GENEMUIDEN - De asielboot met 84 asielzoekers is vrijdag vertrokken uit Zwolle. Daarna werd koers gezet naar Genemuiden. aangekomen. De boot krijgt tot en met 22 november een ligplaats in de Industriehaven. Na die datum vertrekt het schip uit de gemeente. Met deze tijdelijke huisvesting draagt de gemeente Zwartewaterland bij aan de ontlasting van het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Vrijdag om 10.00 uur vertrok de boot naar Genemuiden. Het schip ‘MS Thurgau Saxonia' lag de afgelopen vijf weken in Zwolle. De crisisnoodopvang op het schip is nodig door de aanhoudende instroom van asielzoekers en gebrek aan opvangcapaciteit. Door het hele land verzorgen gemeenten momenteel tijdelijke opvangplekken.  

Zwartewaterland heeft gekozen voor opvang op het schip. Daar verblijven mannen en vrouwen tussen de 13 en 60 jaar. Zij zijn met de boot meegekomen vanuit Zwolle. Voor de asielzoekers was een ontvangst georganiseerd. Die bestond onder andere uit een korte wandeling om de omgeving van het schip te leren kennen. Met de hulp van verschillende vrijwilligers kregen ze op die manier meer informatie over hun nieuwe tijdelijke plek. 

De asielzoekers blijven tot en met 22 november in Genemuiden. Samen met verschillende (lokale) verenigingen, organisaties en instellingen worden voor deze periode activiteiten georganiseerd, zoals sportlessen en Nederlandse les. Ook kunnen de bewoners van het schip vrijwilligerswerk doen.