VWS Thales houdt cursus
over Zwarte Gaten

ZWOLLE - VWS Thales biedt komend najaar een cursus over Zwarte Gaten aan. De eerste cursus staat op 26 oktober op het programma.

Zwarte Gaten spelen een belangrijke rol in de grootste puzzel van de natuurkunde, namelijk om zwaartekracht en quantummechanica onder te brengen in een theorie. De laatste jaren is dit een buitengewoon actueel onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan de ontdekking van gravitatiegolven, de nobelprijzen in 2017 en 2020 en de eerste foto van een Zwart Gat. 

“We zullen de algemene relativiteitstheorie van Einstein op conceptueel niveau behandelen. Daarbij bespreken we welke mogelijkheden er zijn voor het ontstaan van Zwarte Gaten, welke eigenschappen die hebben en hoe de detectie hiervan plaatsvindt”, aldus VWS Thales.

Er is tevens aandacht voor enkele ideeën van de kwantumzwaartekracht en de Hawkingstraling. In de cursus ligt de nadruk op de fysische inhoud, maar er is zeker aandacht voor historische en filosofische beschouwingen. 

De cursus vindt plaats op woensdagavonden in de Nooterhof en meer informatie is te vinden op de website https://www.vws-thales.nl/