Een trein bestaande uit een Belgische Traxx-locomotief en Nederlandse ICR-rijtuigen passeert de grens op weg naar Brussel.
Een trein bestaande uit een Belgische Traxx-locomotief en Nederlandse ICR-rijtuigen passeert de grens op weg naar Brussel. Foto: Cock Koelewijn

Lezing over de Beneluxtreindienst

Algemeen

ZWOLLE - Cock Koelewijn verzorgt op woensdag 9 november een presentatie bij de afdeling Zwolle van den NVBS in Stadkamer Centrum.

In september 1957 is de Beneluxdienst van start gegaan, de directe trein tussen Amsterdam en Brussel. De dienst ging van start met Hondekopstellen die zowel in Nederland als Belgiƫ konden rijden en ook door NS en NMBS waren aangeschaft. Ook 65 jaar later is dit een rode draad, materieel dat door beide spoorwegmaatschappijen wordt ingezet. Cock Koelewijn heeft een boek geschreven over deze geschiedenis en vertelt hierover op woensdag 9 november. Ook zaken als de HSL en de Fyra komen aan de orde.

De NVBS is de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. De bijeenkomst van de afdeling Zwolle begint om 19.30 uur en wordt gehouden in Stadkamer Centrum, Zeven Alleetjes 1a in Zwolle. De entree bedraagt 2,50 euro. Zie www.nvbs.com/zwolle of kijk op Facebook.

Gerard Meijeringh