Afbeelding
Foto: Jan Jaap van Dijk

Zo hond, zo baas

'Zo hond, zo baas' luidt het gezegde. Is dat inderdaad zo? Dr. Lance Workman van de Universiteit van Bath (Engeland) hield een enquête, waarin vijf belangrijke persoonlijkheidskenmerken van hondenbezitters werden geanalyseerd: openhartigheid, bewustzijn, flexibiliteit, vriendelijkheid en neuroticisme. Er blijkt wel degelijk een verband te zijn tussen hondenrassen en persoonlijkheid.

Het lijkt zo te zijn dat baasjes van rashonden vaker op hun hond lijken, dan baasjes van een onbekende kruising. Mensen, die een rashondenpup kopen, weten al van tevoren hoe hun hond er uit zal gaan zien als hij volwassen wordt. Misschien kiezen zij onbewust een ras waarin zij iets van zichzelf herkennen. Dat kan zitten in de grootte of de haarlengte- en kleur van de hond, maar ook in de uitdrukking, hoe de hond de wereld in kijkt. Verder zal iemand die sportief is eerder voor een sportieve hond kiezen, zodat die lekker meekan met hardlopen.

Karakters

Benieuwd wat jouw favoriete hondenrassen zeggen over jou? Ben jij loyaal als een jack russell of ben jij trouw als een Duitse herder? Ben jij creatief en familiegezind als een cockerspaniël of emotioneel stabiel en blij als een Golden retriever.? Ben jij een fan van een Berner sennenhond, dan ben je waakzaam en zelfstandig. Liefhebbers van chihuahuas worden omschreven als betrouwbaar. Val je op poedels dan ben je deftig en koppig. Hou je van teckels dan ben je gevoelig en een beetje naïef. Als je tenslotte bewust hebt gekozen voor een hond zonder een bepaald ras(vuilnisbakkenras)dan ben je edelmoedig , meevoelend en ben je een beetje onzeker

Gevelsteen ‘t untie

Het bekendste hondje van Zwolle is ongetwijfeld het beestje dat afgebeeld staat op een gevelsteen boven de FEBO aan de Grote Markt 15. Het jaartal 1669 is aan de steen toegevoegd, omdat toen de toren van de Grote Kerk instortte en er daadwerkelijk een hondje bij betrokken was.
Volgens sommigen zou er een hondje zijn omgekomen, toen de bliksem insloeg in de toren van de Grote Kerk. Anderen zeggen dat het hondje 13 jaar later onder het puin bedolven werd, toen de restanten van de ingestorte toren omver werden gehaald.

Ook wordt er gezegd dat het hondje juist levend onder het puin vandaan kwam. Niemand kan het met zekerheid zeggen.

Girbe Buist
www.buisbelevingsprojecten.nl