De langste tafel in Academiehuis Grote Kerk.
De langste tafel in Academiehuis Grote Kerk. Foto: Carry Premsela, www.creapictures.nl.

De Langste Tafel van Zwolle

ZWOLLE - 'Als je meer hebt dan je nodig hebt, dan bouw je een langere tafel, geen hoger hek'. Onder dat motto hielden het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, Stichting Present Zwolle, Voor Elkaar Zwolle en Vluchtelingenwerk Zwolle vorige week woensdag de Langste Tafel van Zwolle voor oude Zwollenaren en nieuwe Zwollenaren, statushouders en vluchtelingen zoals Eritreeërs, Syriërs en Oekraïners. 

Het begon allemaal in oktober 2021 met een gesprek bij een bak koffie tussen Johan ter Beek (Projectleider Waardevol Zwolle van Academiehuis Grote Kerk) en Elsje Goudzwaard (directeur Present Zwolle). De vraag was: hoe zorgen we voor activiteiten in het Academiehuis zodat het ook een plek van inspiratie en verbinding kan zijn voor Zwolle?
Dit gesprek was in een tijd dat de vluchtelingencrisis steeds actueler werd. Zwolle is al jaren een gastvrije stad voor vluchtelingen en er zijn veel (oude) Zwollenaren die bijdragen aan de opvang en de inburgering van vluchtelingen en statushouders (nieuwe Zwollenaren). Vluchtelingenwerk, Present Zwolle en Voor Elkaar Zwolle zijn al jaren actief om deze vrijwilligers en vluchtelingen en statushouders te begeleiden.

De uitspraak 'als je meer hebt dan je nodig hebt, dan bouw je geen hoger hek, maar een langere tafel', is al jarenlang bekend in de vluchtelingenopvang. En waar kun je beter een hele lange tafel plaatsen dan in Academiehuis Grote Kerk? Vorige week woensdag was het zover. Zo'n 150 gasten (de helft oude en nieuwe Zwollenaar en Oekraïense vluchtelingen) schoven aan met erwtensoep, injera's (Eritrese pannenkoek), hartige taarten, Syrische hapjes, Hollandse frietjes en Pakistaanse toetjes. Wethouder Dorrit de Jong heette iedereen welkom. De organisatie denkt na over een vervolg.