Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Repair Café Aa-landen bereikt twee mijlpalen

ZWOLLE - Vijf jaar geleden liepen de eerste Aa-landers MFC De Bolder binnen, om de vrijwillige reparateurs van het pas gestarte Repair Café (RC) hun kapotte spullen een tweede kans te laten geven en zo een gang naar de afvalberg te besparen. Een lustrum waar afgelopen vrijdag bij werd stilgestaan.

Het initiatief om een RC in de Aa-landen te openen kwam van Els Cuijpers. Een samenwerking werd aangegaan met wijkvereniging SWA, met als gezamenlijke doelstelling: de leefbaarheid van de (groene) wijk en het welbevinden van de wijkbewoners te bevorderen. Hieronder wordt ook duurzaamheid verstaan: niet weggooien, maar repareren. In de Aa-landen is met circa 13.000 inwoners sprake van een gevarieerde leeftijdsopbouw en is zowel reparatiekennis als behoefte aan reparatie aanwezig. 

Op de open dag van SWA presenteerde het Repair Café zich voor de eerste keer aan het publiek in de Aa-landen. Er werden al snel voldoende vrijwilligers (15) gevonden. 

Het aanbod van het Repair Café bestaat uit huishoudelijke (elektrische en niet-elektrische) apparaten, textiel, beeld en geluid en overige artikelen. Bij de entree worden de aangeboden artikelen ingeschreven en verdeeld onder de reparateurs.

Tot de dag van de lustrumviering kreeg het Repair Café in totaal 1.473 artikelen aangeboden. "Met een scoringspercentage van 67,1 procent succesvolle reparaties zitten we boven het landelijk gemiddelde van 63,5 procent", zo laat het Repair Café weten.
Ook op de lustrumdag passeerde weer een legertje Aa-landers de frontvrouw en RC- coördinator Riet Poppe, die na de intake de bewoner met het kapotte attribuut naar de juiste reparateur begeleidde. In korte tijd kwamen een scheerapparaat, naaimachines, koffiezetapparaten, stofzuigers, een tuner en een versterker, een elektrische kachel en een bureaulamp voorbij, naast de diverse stukken textiel.

Waar Tineke van de Vliet de eer had om als 1.500ste ‘klant’ haar kapotte reiskoffer op wieltjes voor reparatie aan te bieden. Om weer ongestoord dat te kunnen doen wat er op haar reiskoffer staat: World Wide Travellen.

“We hopen nog jaren door te gaan in de huidige goede sfeer die we hebben en met tevreden klanten. Op naar de 2.500ste reparatie”, aldus Repair Café Aa-landen. 

Mail: repaircafe@wijkgemeenschapaalanden.nl - Facebook: Repair Café Aa-landen