Hans Tissink verloor zijn hart aan Thomas a Kempis.
Hans Tissink verloor zijn hart aan Thomas a Kempis. Foto: Sigrid Aalfs

Musical ‘De terugkeer van Thomas’ laat zijn betekenis zien voor deze tijd

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - Aanstaande zaterdag is een bijzondere musical te zien over wat Thomas a Kempis nu nog betekent in ‘De terugkeer van Thomas.’ Thomas a Kempis was een monnik die leefde in de late Zwolse Middeleeuwen.

Dominee Hans Tissink van de Adventskerk en de Oosterkerk is al jaren bezig met deze man. “Hij betekende veel voor de stad en streek en zijn boek ‘De Navolging van Christus’ is wereldberoemd, legt Tissink uit. “Ik verloor mijn hart aan hem." 

Volgens de dominee betekent Thomas nog steeds veel in deze tijd. "Hij keerde zich tegen grote ego’s, rijkdom, vluchtigheid; hij wilde dat mensen zich openstelden voor elkaar en het goede van elkaar zagen. Dus ja, nog steeds heel actueel.” 

De musical gaat over Thomas die terugkeert naar de aarde na 550 jaar. Hij bezoekt plekken uit zijn verleden en ontdekt hoe het nu staat met de moderne devotie, in andere woorden, eigentijdse toewijding.  De musical is gemaakt door leden van de Adventskerk, die hierin acteren, samen met het koor ‘Koorbizniz’ van de Oosterkerk.  

“Thomas wordt op een speelse, luchtige en tegelijk ook spirituele manier tot leven gebracht", aldus Tissink. Thomas a Kempis kwam uit een spirituele beweging, de moderne devotie. “Daarin draaide het om eigentijdse toewijding. Eigentijds, dus bij de tijd passend en toewijding; aandacht. Hierbij kan het gaan om aandacht voor God, voor spiritualiteit, voor de medemens. Nu zouden we ook kunnen zeggen, mindfulness. De musical gaat over hoe het nu staat met die toewijding. Hoe je in deze tijd een modern devoot kan zijn", aldus Tissink. 

De musical bestaat uit dialogen die deels al vooraf op locatie opgenomen waren, afgewisseld met beeldopnames. Deze beelden laten onder andere duurzaamheid en eenvoud zien; de kringloopwinkel, voedselbank, en milieuactivisten. 

“Met deze musical laten we ook zien wat een schat de moderne devotie is, historisch gedachtegoed wat doorgaat. Iets waar Zwolle trots op mag zijn.” 

Het idee voor een musical rond Thomas ontstond vanuit het Ontmoetingshuis Moderne Devotie. De doelstelling van het huis is te onderzoeken wat Zwolle nu nog kan met de gedachten vanuit Moderne Devotie. Tissink is betrokken bij het Ontmoetingshuis en speelde een keer mee in een Bijbelse musical.  “Een musical bindt de cast en het publiek.” 

De dialogen zijn geschreven door Tissink. ‘Koorbizniz', dat veel musicalervaring heeft, verzorgt de muziek, onder leiding van Geeske Koopman. Kerklid Nel van der Maden schreef de teksten bij bekende nummers als ‘Skyfall' en Leonard Cohen's ‘Hallelujah'. De musical is op zaterdag 5 november in de Oosterkerk, aanvang 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang is vrij, met geldig toegangsbewijs met QR code. Mensen kunnen plaatsen reserveren via de site www.ontmoetingshuismodernedevotie.nl