Leerlingen van de Morgenster planten bomen op het schoolplein.
Leerlingen van de Morgenster planten bomen op het schoolplein. Foto: Pedro Sluiter

Basisschool de Morgenster heeft
nu ‘bewegend’ groen speelplein

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - In Westenholte heeft wethouder Michiel van Willigen vorige week woensdagmorgen het vernieuwde schoolplein geopend van basisschool de Morgenster. Het speelplein heeft een metamorfose ondergaan. Er is een forse vergroening toegepast en daarnaast nodigt het nieuwe plein uit om te bewegen. Directeur Lieuwke Mulder betitelde het nieuwe plein gevat als een ‘bewegend’ groen wijkschoolplein.”

Wethouder Van Willigen was onder de indruk. “Buiten spelen is leuk. Dat was vroeger al zo. Je voelt je vrij. Even vrij in je hoofd, zodat je je daarna weer goed kunt concentreren.” Vervolgens werden er drie bomen geplant door een aantal kinderen en konden de leerlingen zich vermaken met tal van spelletjes. Directeur Lieuwke Mulder zag het allemaal met een tevreden gezicht aan. “We zijn een bewegende school en daar hoort een uitdagend ‘bewegend’ schoolplein bij.” 

Een jaar geleden ging de school aan de slag. Er kwam een ontwerp en de kinderen brachten geld in het laatje via een sponsorloop. Daarnaast deed de school met succes een beroep op subsidiepotjes, zodat de Morgenster bij het realiseren van het nieuwe schoolplein een combi kon maken tussen vergroening en het stimuleren van bewegen. Het was het resultaat van een goede samenwerking in de werkgroep van drie ouders, twee leerkrachten en directeur Mulder. 

De uitvoering is na de meivakantie van start gegaan. Er werd gestart met het kleuterplein. Er zijn struinbosjes en ander groen aangebracht en een waterplein met een heuvel. Dat bezorgt de kleuters veel speelmogelijkheden. Daarnaast kwam er op het plein een muurschildering van een onderwaterwereld. Straks komt daar nog een berglandschap met klimgrepen bij, zodat de kleuters van de Morgenster naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. Het is bijna niet meer te vergelijken met het oorspronkelijke kleuterplein van beton en een zandbak. 

Uiteraard is het grote plein ook fors onder handen genomen. Er zijn verschillende groene houten palen geplaatst, die uitnodigen om te bewegen. Daarnaast is er een speelheuvel met glijbaan gerealiseerd. De aanleg van een struinpad heeft het plein een groen karakter gegeven, maar dat is nog niet alles. "We zijn bezig met een moestuin. Het verbouwen van producten en die later verkopen is onze ultieme droom. Dat is heel leerzaam voor de groepen 6 tot en met 8”, aldus Mulder. De kinderen van groep 7 zijn druk met een bomenproject. "Ze hebben de bomen verzorgd en vlak voor de zomervakantie mee naar huis genomen. Nu zijn de bomen terug en krijgen ze een plekje op het schoolplein. In totaal dertig bomen, verschillende soorten”, aldus Mulder. Drie werden er bij de opening symbolisch geplant. Later op de dag kregen de andere bomen ook een plekje. Zo is het plein dus flink wat groener geworden. En dat proces gaat door, want er worden ook nog zo'n tweehonderd bloembollen geplant. Heeft Mulder nog meer wensen. "Nog meer groen op het plein en we willen graag een arena bouwen aan de zijkant van het plein. Voor optredens en voorstellingen”, besluit Mulder.