Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Limo

De limousine, kortweg limo, is van oorsprong een auto waarbij het passagiersgedeelte een overdekking heeft en de plek waar de chauffeur zit niet. Tegenwoordig staat de naam limousine voor zeer luxe auto’s, die meestal worden bestuurd door een chauffeur. Gelukkig zit tegenwoordig de chauffeur gelukkig ook gewoon droog door het dak boven zijn hoofd. Veel limousines zijn verlengd, zodat binnen de auto nog meer ruimte en luxe gecreëerd wordt. Meestal zit er een tussenschot tussen de ruimte van de passagiers en de chauffeur. Ook zie je vaak dat de ruimte van de passagiers getinte ramen heeft, zodat men aan de buitenkant niet kan zien wie er in de limousine zitten.

Herders

De naam limousine is afkomstig van de Limousin regio in centraal Frankrijk. Herders uit deze streek hulden zich eeuwen geleden al in een soort langgerekte jassen met capuchons, bijna gewaden om zich te beschermen tegen de elementen. Later werd het een gewoonte om het bestuurdersdeel van koetsen een weerbestendige overkapping te geven. Daarmee hadden deze vervoersmiddelen altijd een volledig afgescheiden en overdekte zitplaats voor de bestuurder. Dat maakten deze koetsen het meest luxe vervoersmiddel van die tijd. Omdat het front van deze luxe koetsen leek op de lange, van kappen voorziene jassen van de herders werden deze koetsen limousines genoemd. Het idee uit de 17e eeuw van een luxe vervoermiddel met afgescheiden gedeelte voor de onmisbare chauffeur, werd in de 20ste eeuw naadloos doorgetrokken van koets naar auto. Een luxe auto met chauffeur werd dus aangeduid als limousine, lang voordat het idee ontstond om de auto nog eens flink uit te rekken om de status te verhogen.

Stretch-limo

De eerste limousine werd gebouwd in 1902 en in 1928 was de stretch-limo een feit. De bijnaam van deze limo's was 'Big Band Bus'. Dit verwijst naar de Big Bands, ofwel grote orkesten, die in die tijd populair werden en zich graag in lange limousines lieten vervoeren. Hollywood kon niet achter blijven en het duurde niet lang of de ene na de andere filmster volgde het voorbeeld van de Big Band-leden. Tegenwoordig hoef je niet meer rijk of beroemd te zijn om je een dagje in een limo te laten rondrijden. Steeds meer mensen laten zich nu dan ook tenminste één keer in hun leven per limo vervoeren voor bijvoorbeeld een bruiloft. In Zwolle kun je bij verschillende firma's terecht voor een dagje sterallures!

Girbe Buist
Buistg@ziggo.nl