Doelpuntenmaker Thomas van den Belt tegen De Graafschap Inmiddels staat hij op zes treffers. (Archieffoto Pedro Sluiter)

PEC Zwolle staat weer met vertrouwen aan aftrap

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – De 5-0 zege op TOP Oss heeft PEC Zwolle ongetwijfeld goed gedaan. Zeker in de aanloop naar het topduel vrijdag tegen FC Eindhoven, dat vierde staat. Dan zal de tegenstand wel vele malen zwaarder zijn, wist ook Thomas van den Belt vrijdagavond na afloop te vertellen. “We gaan elke wedstrijd met veel vertrouwen in, omdat we weten dat we het kunnen. Dus ook tegen Eindhoven.”

Het leek een lange tijd geleden en deed denken aan het begin van het seizoen. De overwinning van PEC Zwolle kwam vrijdag uiterst eenvoudig tot stand. “Na de 0-2 vond ik het wel redelijk relaxt en hebben we eigenlijk niets weggeven”, aldus doelpuntenmaker én gedeeld topscorer Van den Belt.

Even schrikken

Het was even schrikken voor heel PEC Zwolle, toen de wedstrijd nog geen minuut oud was. Een dieptepass door het Zwolse hart van de verdediging en Jearl Margaritha die alleen op Jasper Schendelaar afging. Die situatie legde de verdedigende kwetsbaarheid van PEC andermaal bloot. Het liep echter goed af. Scoren deed de TOP Oss aanvaller namelijk niet, ook niet toen hij later in de eerste helft nog een goede schietkans kreeg.

Toen stond het al 0-1 overigens. Younes Taha kreeg na iets meer dan vijf minuten alle ruimte om te schieten en dat deed hij met succes. Doordat PEC heel veel ruimte kreeg om de bal rond te laten gaan, was de ploeg van trainer Dick Schreuder, overheersend. Illustratief was de 0-2. Top Oss verdediger Lorenzo Piqué maaide in de eigen vijf meter gruwelijk over de bal. Nu was het wel aan Thy, die na een half uur spelen geen enkele moeite had om de 0-2 binnen te schieten.

Vrije man

In de tweede helft veranderde er niet veel. “We lieten de bal goed lopen van kant naar kant, dat konden zij op een gegeven moment niet meer belopen. Daardoor was ik soms de vrije man en kregen we veel ruimte om te voetballen”, legde Van den Belt uit.
PEC Zwolle controleerde de wedstrijd dan ook volledig. Het wachten was op een derde Zwolse treffer. En die kwam er na ruim een uur spelen. PEC had net Taha en Görlich naar de kant gehaald voor aanvaller Samir Lagsir en Daijiro Chirino, toen de ingevallen verdediger zijn eerste PEC goal liet aantekenen: 0-3.

Samen topscorer

Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld, al veerde de Brabantse aanhang nog even op toen invaller Kyvon Leidsman keurig inkopte, maar Schendelaar had een prima redding in huis. Toen Thy na aangeven van Zitman tekende voor de 0-4 was het wachten op nog meer treffers aan Zwolse zijde. Wie anders Van den Belt was degene die de 0-5 scoorde. Hij is nu samen met Thy topscorer met zes goals. "Ik zei voor dit seizoen nog van het zou mooi zijn als ik op vijf goals zou kunnen uitkomen. Die doelstelling moet ik maar wat bijstellen", lachte de middenvelder.