Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Pilot opwekken van energie en warmte via kunstgras bij Be Quick '28

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Bij Be Quick ’28 is vorige week dinsdag een Meet Up gehouden over het opwekken van energie en warmte via kunstgras (collectorsveld). Het is een pilot om te testen hoeveel warmte het collectorveld in de praktijk oplevert.

Speciaal voor dit project is een pupillenveld aangelegd op het sportpark van Be Quick '28. Onder het kunstgras zit een leidingensysteem. Door deze leidingen stroomt water. Vervolgens wordt er warmte onttrokken van het kunstgras. 

In de ideale situatie kunnen daar in de toekomst bijvoorbeeld gebouwen en water mee worden verwarmd. Maar zover is het nog lang niet. 

Vorige week dinsdag waren de eerste testresultaten positief, maar het testen gaat nog wel even door. Het daadwerkelijk warmte winnen uit kunstgras en daarmee gebouwen verwarmen is een proces van jaren. 

De pilot is een samenwerking van provincie Overijssel, gemeente Zwolle en Sallandse United. Laatstgenoemd bedrijf heeft het veld aangelegd, het eerste collectorsveld van Nederland. 

Be Quick '28 is louter de faciliterende partij. “We zijn blij dat de testfase bij ons plaatsvindt, maar verder zegt het helemaal niets. Het wil helemaal niet zeggen dat we als eerste aan de beurt zijn als het er ooit van komt”, aldus Theo Mulder, bestuurslid accommodatie bij Be Quick ’28.

Volgens Mulder zijn er nog heel wat vragen. “Wat is de opbrengst in de winter en bij een warme zomer of bij intensief gebruik? Het zou natuurlijk geweldig zijn als dit soort systemen in de toekomst kan worden toepast om gebouwen te verwarmen. De energiekosten zijn nu zo hoog. Wij kunnen hier als club nu helemaal niks mee, maar we hopen uiteraard dat het in de toekomst wat is. We hopen dat we ooit zo’n veld kunnen krijgen, maar het is nu nog veel te vroeg.”