Stabat Mater van Pergolesi bij Muziek met een Plus

ZWOLLE -Stichting Muziek met een Plus brengt op zondag 13 november vanaf 15.00 uur een indrukwekkend concert van pianist en organist Wouter Harbers in het zalencentrum van De Hoofdhof aan de Kerkweg 26. Samen met twee topsolisten en het Bach Quartet voert hij het Stabat Mater van Pergolesi uit.

De musici nemen u denkbeeldig mee naar de Dom van Napels op Goede Vrijdag, 30 maart 1736. Tot dan toe werd daar elk jaar het 'Stabat Mater' van Scarlatti uitgevoerd. De 26-jarige componist Giovanni Battista Pergolesi heeft echter een nieuwe versie geschreven, die die dag in première gaat.

Het begin is meteen raak, er vloeien tranen bij tal van luisteraars. De beroemde filosoof Rousseau beschrijft de opening van dit meesterwerk zelfs als "het beste en ontroerendste duet dat ooit uit de pen van een componist is voortgekomen." 

Een groter compliment kan Pergolesi zich niet wensen. Maar hij maakt het zelf niet meer mee: Pergolesi overlijdt twee weken voor de eerste uitvoering aan de gevolgen van tuberculose, terwijl hij nog maar 26 jaar oud is. Ruim 286 jaar later wordt dit meesterwerk uitgevoerd in De Hoofdhof in Zwolle." Wees erbij, laat u raken", aldus Stichting Muziek met een Plus.

Wendeline van Houten vertolkt de sopraanpartij. Marianne Selleger studeerde onder andere bij de beroemde dirigent Nikolaus Harnoncourt in Salzburg; zij vertolkt de altpartij. Wouter Harbers licht de muziek toe en begeleidt beide solisten samen met het Bach Quartet. Voorafgaand aan het Stabat Mater vertolkt het gezelschap een aantal highlights uit het klassieke repertoire van onder andere Bach, Fauré, Klaas-Jan Mulder, die meer met de thematiek te maken hebben dan u op het eerste gezicht zou denken.

Het concert start om 15.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.muziekmeteenplus.nl. De toegangsprijs bedraagt 18,50 euro, inclusief koffie. Ook is het mogelijk om het concert via een livestream te bekijken. Dat kost 10 euro. Jongeren tot en met 16 jaar betalen 7,50 euro.