‘Andere mensen trekken zich aan hem op’ (vervolg voorpagina)

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Bij de onthulling van het straatnaambordje op het pleintje voor de WRZV-Hallen was Jacco Vonhof een bekend gezicht. De Zwollenaar, voorzitter van ondernemersorganisatie MKB Nederland, had als werkgever een heel goede band met Martijn van Dijk.  

Vonhof leerde Martijn van Dijk kennen bij een winnertoernooi. Bij dit zaalvoetbaltoernooi werden de teams aangevuld met een speler van WRZV De Boog. 

“Martijn werd bij ons ingedeeld. Dat was zo’n elf jaar geleden. Vervolgens maakte ik een beginnersfout. Ik sprak hem aan als een kind van 12 jaar. ‘Daar is er weer één’, dacht hij. Ik zag het in zijn ogen. Vervolgens zijn we opnieuw begonnen en hebben we een leuk gesprek gehad. Je moet hem wel kunnen verstaan. Mijn geluk is dat ik dat kan. Ik versta hem goed. We leerden elkaar kennen.”

Als lid van de raad van commissarissen van de Wezo (sociale werkvoorziening) kwam hij er na verloop van tijd achter dat Martijn van Dijk niet meer gelukkig was bij de Wezo. “Hij had het gevoel dat hij nutteloos was. Toen heb ik hem in dienst genomen als facilitair medewerker. Al snel regelde hij alles”, vertelt Vonhof die toen nog de dagelijkse leiding van schoonmaakbedrijf Novon in handen had. In 2019 deed hij een stapje terug. Tot groot genoegen van Vonhof is Martijn van Dijk nog steeds werkzaam bij Novon. 

Vonhof genoot zaterdag van het eerbetoon voor Martijn van Dijk. “Ik ben trots voor hem. Hij heeft zich altijd ingezet voor De Boog en nooit verzaakt.” Vonhof maakte bij Novon kennis met het sterke karakter van Martijn van Dijk. “Hij wil er altijd wat van maken. Andere mensen trekken zich aan hem op. Door zijn inzet weet hij mensen te inspireren. Je weet wat Martijn moet doen om op het werk te komen. Zelf heb je geluk dat je gezond bent van lijf en leden. Het is confronterend dat Martijn door een ander lot werd getroffen. Dat maakt het ingewikkeld, maar Martijn ging en gaat altijd door.”

Joop van Ommen was een van de oprichters van De Boog. Hij noemt het geweldig dat het plein voor de WRZV-hallen is vernoemd naar Martin van Dijk. "Vanaf het begin is hij erbij geweest. Heel knap."

HanzeOrkest geeft
najaarsconcert

ZWOLLE - Het HanzeOrkest geeft op zondag 13 november om 15.00 uur een najaarsconcert in de Plantagekerk aan de Ter Pelkwijkstraat.

Het symfonieorkest uit Zwolle speelt de derde symfonie van Johannes Brahms en het celloconcert van Edward Elgar.

Elgar was één van de eerste componisten die de grammofoonplaat serieus nam. Zijn laatst bekende werk, het celloconcert in e-mineur, werd vastgelegd op de geluidsdrager. Een grote bron van inspiratie voor het orkest en dirigent Frank Adams, die samenwerken met soliste Renate Apperloo. Deze jonge celliste woont op dit moment in Duitsland, waar ze haar masteropleiding cello volgt in Hannover. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hanzeorkest.nl.