Nastaran maakt zich ernstige zorgen om de situatie in haar land.
Nastaran maakt zich ernstige zorgen om de situatie in haar land. Foto: Aangeleverd

Roep om actie tegen Iraanse ‘dictatuur’

Algemeen

(door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - De Iraanse Nastaran woont sinds ruim zeven jaar in Nederland. Ze is mensenrechtenactivist. Nastaran vluchtte vanuit Iran naar Nederland, met man en hond, en kwam in Zwolle terecht. Ze was politiek vluchteling, nu werkt ze als leerkracht op een internationale basisschool. Ze maakt zich erg zorgen om de situatie in Iran.  

“Het land verkeert in een grote crisis van geweld en rechteloosheid. Daardoor is er veel solidariteit tussen mensen. Aan een kant is dat heel erg mooi, maar aan de andere kant zijn tenminste dertig kinderen omgekomen door de protesten. De politie gebruikt zwaar geweld tegen de eigen bevolking. Daarnaast is het heel moeilijk om toegang tot internet te krijgen.“ 

De situatie liep uit de hand door een geweldsincident in september. Toen zou een jonge vrouw, Jina Mahsa Amini, zich volgens de zedenpolitie niet hebben gehouden aan de strenge kledingregels. De politie pakte haar op en sloeg haar in elkaar. Later overleed ze aan haar verwondingen.  Als gevolg daarvan gingen mensen de straat op om te demonstreren. Jonge mensen werden gedood door de politie en anderen gevangen genomen.

“Nu zijn er vooral protesten bij universiteiten en scholen; studenten lopen gevaar, en krijgen misschien de doodstraf. Mensen van allerlei leeftijden demonstreren, maar vooral de nieuwe generaties. In alle steden daar is veel solidariteit, mensen zijn heel verenigd. Dat is mooi om te zien, ze willen hetzelfde, ze willen vrij zijn. Mensen daar hebben geen keuzevrijheid, geen recht om te scheiden, geen vrijheid van meningsuiting, enzovoort.  Er is een revolutie aan de gang; mensen willen dit regime niet meer. Maar ik ben erg van slag, omdat de Verenigde Naties de Iraniërs niet steunt, terwijl ze dat nu juist zo hard nodig hebben.” 

De Iraanse vertelt dat  Amnesty International een petitie stuurde naar de Verenigde Naties. Daarin staan maatregelen die de VN kan nemen; onderzoeken wat er gebeurd is en het opzetten van een gerechtshof.  “De westerse regeringen praten er alleen maar over, dat geeft me veel zorgen. Maar het is tijd voor actie!” 

De afgelopen tijd waren er protestmarsen over de hele wereld, onder andere in Amsterdam en Berlijn. “Dat laat zien dat het mensen wat kan schelen, dat maakt me dan even gelukkig.  Het doel van de protesten is de stem te laten zijn van de Iraniërs, die dat nu zelf niet hebben.”  Op 15 oktober was er een protest in Zwolle waar Iraniërs en Zwollenaren aanwezig waren. Mensen die de Iraniërs willen steunen kunnen de petitie ondertekenen via   https://www.amnesty.nl/forms/spoedactie-iran-amini?utm_campaign=later-linkinbio-amnestynl&utm_content=later-30597404&utm_medium=social&utm_source=linkin.bio.

“Mensen kunnen ook een bericht sturen naar de Nederlandse regering. Als mensenrechtenorganisaties en de Nederlandse regering deze steun zien, kunnen ze de druk opvoeren op het Iraanse regime. En daarmee het doden en arresteren van deze nobele mensen stoppen.”        


Gerard Meijeringh