Daar waar het allemaal omdraait op het WK: De wereldbeker.
Daar waar het allemaal omdraait op het WK: De wereldbeker. (Foto: Eigen foto)

WK feitjes (1)

Sport

VOETBAL - De Swollenaer staat de komende zes weken stil bij de wereldkampioenschappen in Qatar. Gerhard van Dijkhuizen verzorgt die periode een column met willekeurige WK feitjes. Wil jij de volgende keer feitjes lezen over een speciaal WK onderdeel of categorie? Mail dan je verzoek of vraag deze week naar erik.riemens@brugmedia.nl.

Komend weekeinde start dan eindelijk het veelbesproken WK voetbal. In totaal 32 ploegen van minimaal 23 en maximaal 26 spelers zullen in ongeveer vier weken tijd gaan uitmaken wie zichzelf de komende vier jaar het beste landenteam van de wereld mag noemen. Onder die spelers zitten zowel jonge broekies (zoals de 19-jarige Xavi Simons) als oude rotten (zoals de 39-jarige Dani Alves). Dat roept gelijk de vraag op wie tot aan dit WK de jongste/oudste speler is die ooit in een WK selectie is opgenomen en wat de jongste/oudste WK selectie ooit is.

Om met de eerste vraag te beginnen, de jongste speler die ooit in een WK selectie is opgenomen, is aanvaller Edu van Brazilië. Hij was op het moment dat het WK van 1966 op 11 juli 1966 begon 16 jaar en 339 dagen oud. De oudste speler die ooit in een WK selectie is opgenomen is keeper Essam El Hadary van Egypte. Hij was toen het WK van 2018 op 14 juni 2018 begon, precies 45 jaar en 150 dagen oud.

Voor de tweede vraag gaan we uit van de gemiddelde leeftijd in dagen bij de openingswedstrijd van het WK. De jongste WK selectie ooit is dan die van Joegoslavië op het WK van 1930 met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 25 dagen, gebaseerd op 17 spelers. De oudste WK selectie ooit is die van Duitsland op het WK van 1998 met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar en 81 dagen, gebaseerd op 22 spelers.

(Bron: © 2022 Joshua C. Fjelstul, Ph.D)