Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Over spinnen gesproken

Nu het kouder wordt zoeken veel spinnen een warm plekje in ons huis om te overwinteren. Je zou denken wat hebben ze ’s winters in onze huizen te zoeken behalve warmte? Ze hebben dan toch geen voedsel? Mis! In ieder huis zitten papiervisjes, meelkevers, tapijtkevers, vliegen, muggen, noem maar op. 

De gewone huisspin, de trilspin en de kruisspin zullen we het vaakst tegenkomen in huis. De laatste tijd is er veel te doen over de valse wolfspin. Ook in Zwolle zouden we zo’n spin tegen kunnen komen in ons huis. 

Deze spin is niet zo gevaarlijk als zijn naam doet vermoeden. Hij lijkt op de wolfspin, maar hoort tot een andere familie. Zijn beet is niet dodelijk, maar is te vergelijken met een wespensteek. De valse wolfspin is afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Doordat het klimaat verandert kan hij nu ook in onze streken overleven. Waarschijnlijk dat hij in Nederland veel algemener gaat worden.

Wist je dat spinnen hele nuttige dieren zijn? Spinnen bestrijden insecten. Met elkaar eten ze het gewicht aan insecten van vijftig tot zestig maal de Nederlandse bevolking. Daarmee voorkomen ze insectenplagen. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spinnengif in te zetten is bij artritus en sommige hartkwalen. Spinrag kan gebruikt worden als biologisch afbreekbaar verbandgaas en bijvoorbeeld als botkussentjes bij hernia patiënten. In sommige werelddelen worden grote spinnen als lekkernij gezien.

Waar komt onze angst voor spinnen vandaan? Hier zijn verschillende theorieën over. Onze angst zou mogelijk evolutionair bepaald zijn, omdat spinnen vroeger een bedreiging voor de mensheid zouden kunnen zijn. Het zou ons oerinstinct zijn dat ons vertelt ’Wegwezen’. 

Onze angst voor spinnen kan ook aangeleerd gedrag zijn. We kunnen elkaar aansteken met onze spinnenfobie. In Nederland leven geen, voor de mens gevaarlijke spinnen. Dit tot onze geruststelling. 

Wil je toch van spinnen in je leefomgeving af dan hier een paar tips tegen spinnen. Ten eerste: goed schoonmaken. Spinnen maken geen web op plekken waar geen voedsel te vinden is. Je kunt spinnen tegenhouden door goed te ventileren en horren voor de ramen te plaatsen. 

Maak je tuin vogelvriendelijk door bomen en struiken te planten. Vogels eten insecten en spinnen en kunnen zo een spinnenplaag voorkomen. 

Verplaats spinnen door een potje of glas over de spin te zetten. Schuif er vervolgens een stukje papier onder. Breng de spin naar buiten en geef hem een kans om te overleven.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)
info@milieuraadzwolle.nl