De tuinplanten worden door de mensen uit de buurt meegenomen.
De tuinplanten worden door de mensen uit de buurt meegenomen. Foto: Aangeleverd

Zwolse kwartiermaker redt bomen en struiken van bouw en renovatie locaties

Algemeen

ZWOLLE - Op alle bouwlocaties in Zwolle waar bomen en struiken staan kan de landelijke stichting Struikroven een grote rol spelen bij het redden van het groen. De Zwolse kwartiermaker Tim Vredeveld vertelt over het concept dat nu ook in Zwolle uitgerold wordt.

(door Annelies Kalisvaart)

De stichting Struikroven is begonnen als een burgerinitiatief in Eindhoven. Bernice Kamphuis, de oprichter van Struikroven, kocht een huis in Eindhoven met een versteende tuin. In haar wijk vond herstructurering plaats waarbij de woningen gesloopt werden. De tuinen werden door een bulldozer omgeploegd. 

Kamphuis zag dit gebeuren en heeft bij de woningcorporatie gevraagd of ze de planten en bomen eruit mocht halen en her planten in haar tuin. Dit werd oogluikend toegestaan. Het bleek het begin van het concept dat ze in coronatijd verder heeft uitgewerkt. 

Inmiddels is de stichting een feit en is er een heuse struikroofacademie, waarbij middels scholing een netwerk van lokale coördinerende Struikrovers wordt opgeleid. Dit netwerk organiseert Struikroofacties uit naam en in opdracht van Stichting Struikroven, zodat heel veel bewoners en vrijwilligers groen kunnen redden van de sloop. 

Tim Vredeveld, kwartiermaker van Struikroven in Zwolle vertelt enthousiast over het concept: “Struikroven is een verbindende schakel voor verschillende partijen, zoals gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, bewoners en andere samenwerkingspartners. Bedoeling is dat Struikroven een vast onderdeel is bij renovatie en sloop van bouwlocaties in de regio. Bij sloop wordt er nu nog gekeken naar de economische waarde. Het groen speelt geen rol, dat heeft geen waarde. We willen dat het onderdeel wordt van het bouwproces. Het groen een nieuwe plek geven”, aldus Vredeveld. 

Het concept is heel eenvoudig, bij elke sloop of renovatie is er waardevol groen dat in en om het gebouw staat. De stichting Struikroven krijgt een seintje van de woningcorporatie of gemeente, waarna gezorgd wordt dat de bestaande beplanting op een zaterdag wordt leeggehaald door de mensen die zich melden bij de Stichting. Vervolgens kunnen bewoners uit de buurt, mensen met versteende tuinen, mensen met weinig middelen of iemand die een planten zoekt hun tuin ver groenen.  

In Overijssel is inmiddels de eerste struikroofactie geweest. Een paar weken terug stonden er op zaterdagochtend 50 mensen klaar op een renovatielocatie in Enschede om de tuinen met scheppen te lijf te gaan. Er was een goede bewegwijzering aangebracht en de locatie was met hekken afgeschermd. In vier uur tijd werd de bouwlocatie leeggeroofd van struiken en planten. Mensen gingen met karrevrachten planten weg. 

Er kwamen mensen die blij met een aanhanger vol met planten weer wegging, maar ook mensen op de bakfiets die drie varens meenamen. Ook was er een AZC die met een aantal bewoners planten kwam ophalen. Er waren louter blije gezichten die dag. In Enschede was de woningcorporatie na wat koudwatervrees die zaterdag zo enthousiast dat ze graag als ambassadeur met andere woningcorporaties in Overijssel ervaringen willen delen en willen meewerken aan het concept. 

“Het is zo logisch dat we dit doen”, aldus Vredeveld. Op de locaties is vaak veel meer groen beschikbaar dan meegenomen kan worden. Het zijn allemaal volwassen planten en bomen die een tweede leven tegemoet gaan. Het is zonde om dit te vernietigen. In Zwolle zijn al veel buurtinitiatieven rondom vergroening, burendagen en organisaties als de stadshoveniers. Hier wordt bij aangesloten vanuit een gezamenlijke missie; het nog groener maken van Zwolle dan het al is. Vredeveld, opgeleid als sociaal geograaf en bestuurskundige zet zich hier graag voor in waardoor ook de missie van Struikroven een vast onderdeel wordt van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Zwolle.



Gerard Meijeringh