Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Budgetcoach Bannink: ‘Trek tijdig aan de bel bij financiële problemen’

Algemeen

ZWOLLE  - Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. Miranda Bannink weet er alles van. Zij is namens ABN AMRO in Zwolle budgetcoach. Steeds meer mensen kloppen bij haar aan voor hulp. “Het probleem is groot. Dat merk je elke dag.”

(door Gerard Meijeringh)

Bannink is al geruime tijd werkzaam als budgetcoach. De laatste tijd merkt ze dat de nood steeds hoger wordt. Dat was onlangs ook te zien bij de verschillende energiebesparingsshows in verschillende Zwolse wijken. Vele mensen stonden in de rij. Bannink kijkt er niet van op. 

“Als je er ineens mee geconfronteerd wordt dat je energierekening drie keer zo hoog wordt. Daarvoor kon je netjes alles rond krijgen en kon je op zaterdag op het terras je biertje pakken en ineens kan dat niet meer. Dan word je geconfronteerd met een gat. Dan is het logisch dat je op een zaterdag in de rij gaat staan. Dan grijp je alles aan om dat gat te dichten. En het is niet meer geconcentreerd op één wijk. Andere doelgroepen krijgen er nu ook mee te maken.”

Steeds meer mensen kampen met geldzorgen. “Iedereen is bezig met besparen. Er zijn zorgen over de energienota en de boodschappen worden steeds duurder. Wanneer houdt het op? En daar komt nog bij dat bij veel mensen de spaarrekening op is. Ook dat is zorgelijk. Als bijvoorbeeld je wasmachine er ineens mee ophoudt, heb je geen potje meer om een nieuwe te kopen. Dat zorgt voor stress en dat is logisch.” 

Een mogelijkheid is dan om een wasmachine te leasen, maar Bannink raadt dit af. “Voor de hele korte termijn is dat wellicht een oplossing, maar voor het huishoudboekje vergroot dat juist het probleem.”

In deze tijd is het oppassen om niet in een financieel moeras te geraken. Het is belangrijk om bij financiële problemen tijdig aan de bel te trekken voor hulp. Een van de opties is budgetcoach Miranda Bannink. Zij reikt de helpende hand bij financiële problemen. Volgens haar is het belangrijk om overzicht te creëren. Wanneer mensen zich bij haar melden, gaat ze het gesprek aan. 

“Mensen zijn het overzicht kwijt. Daarom gaan we eerst kijken wat de inkomsten en uitgaven zijn en of er schulden zijn. We nemen alles onder de loep en kijken ook of er een beroep kan worden gedaan op inkomensverruimende maatregelen.”

Bannink houdt mensen een spiegel voor. “Mensen denken vaak dat ze het goed doen, maar is dat ook zo? Wat vind je belangrijk om geld voor uit te geven? Ik bepaal het niet.”

“Streamingsdiensten kom ik vaak tegen en andere abonnementen. Mensen moeten keuzes durven maken, maar eerst moet er bewustwording worden gecreëerd. Ik kan het niet oplossen. Dat moeten de mensen zelf doen. Een gedragsverandering kan niet van de ene op andere dag worden bewerkstelligd. In een tweede gesprek vraag ik naar de bevindingen en maken we soort van analyse, waar ook aandacht is voor de langere termijn.”
Bannink haalt veel voldoening uit haar werk als budgetcoach. “Ik vind het het mooiste vak binnen onze bank. Ik kijk niet naar onze bankproducten, maar naar de situatie van onze klanten. Het is ook in het belang van ABN AMRO om te voorkomen dat mensen in de schulden komen. Vanuit een vertrouwensband die we met onze klanten hebben opgebouwd. Mensen gaan door een heel stressvolle periode. Ze voelen de pijn als ze keuzes moeten maken, maar dan is de kans op succes wel het grootst.”

Bannink coacht op vrijwillige basis en ze is gemakkelijk te vinden via de site van ABN AMRO. “Twee klikken en mensen hebben een afspraak met mij. Het aantal aanvragen neemt toe. Vanuit alle lagen van de samenleving. Het voorziet duidelijk in een behoefte en gemiddeld ontstaat er tien procent meer bestedingsruimte door budgetcoaching. Ook komen mensen bij me terug als de persoonlijke situatie verandert. Bijvoorbeeld door het aflopen van het energiecontract, gezondheidsproblemen of het overlijden van een partner.”

Het grootste gedeelte van de mensen die Bannink helpt zijn klanten van ABN AMRO. “Maar ik help ook jongeren tot en met dertig jaar. Zij hoeven geen klant van ons te zijn.” Ze merkt dat mensen vaak laat aan de bel trekken. “Dat heeft te maken met schaamte. Over geld spreken voelt niet comfortabel. Maar het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Bij twijfel kunnen mensen altijd contact met me opnemen. Is er iets, zoals het afgelopen van een energiecontract, neem contact op. Zoek hulp, waar dan ook. Zoek iemand waar je vertrouwen in hebt en praat erover. Zoek iemand die een helicopterview heeft. Iemand die je bij de hand neemt”, besluit Bannink.

Gerard Meijeringh