Leerlingen van Het Speelwerk hielpen mee met de aanplant.
Leerlingen van Het Speelwerk hielpen mee met de aanplant. Eigen foto

Voedselbosje op plein

ZWOLLE - Leerlingen van SBO Het Speelwerk aan de Bachlaan hebben sinds vorige week een eigen Voedselbosje op hun schoolplein. 

Het Voedselbosje is geplant door de leerlingen en IVN Natuureducatie. Wethouder Monique Schuttenbeld opende de plantdag officieel en hielp de kinderen. IVN en gemeente Zwolle bieden dit jaar vier basisscholen een Voedselbosje aan. In deze groene oase leren kinderen hoe voedsel groeit en smaakt.
Het Voedselbosje is een klein bosje waar dertig soorten eetbare bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers groeien. Van appel- en amandelboom tot lekkere bladgewassen als rabarber en brave hendrik. De kinderen roosterden appeltjes boven een vuurtje en maakten eigen kruidenthee, zodat ze vast kunnen voorproeven wat er later uit hun Voedselbosje te oogsten valt.
Het Speelwerk heeft veel stenen op hun schoolplein en wil hier verandering in brengen. Het Voedselbosje is de eerste stap op weg naar een plein met veel meer groen om in te spelen en van te leren.
Gedurende het jaar zorgen de leerlingen voor het Voedselbosje. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Bij het project horen ook gastlessen van IVN en educatiemateriaal waarmee de school zelf aan de slag gaat. Zo leren kinderen dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor jezelf.
Scholen konden zich vorig najaar al inschrijven voor een gratis Voedselbosje. IVN Overijssel en het programma Natuur- en Milieueducatie van gemeente Zwolle hadden in eerste instantie één gratis Voedselbosje te vergeven aan een gemotiveerde school. Er kwamen zo veel aanmeldingen binnen dat de gemeente besloot om vier Voedselbosjes te ondersteunen. Dit is mede mogelijk gemaakt door Wavin.