Davy van den Berg: "We moeten gewoon zo doorgaan."
Davy van den Berg: "We moeten gewoon zo doorgaan." (Archieffoto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle geeft zichzelf eerst de credits na zege op NAC Breda en mag daarna op vakantie

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - Iedere voetballer zal het beamen. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dan is het erg plezierig als je dat gevoel meeneemt op vakantie. Want dat heeft PEC Zwolle na vier zeges in de laatste vijf duels. Eerst een weekje vrijaf, waarna de selectie op maandag 28 november weer bijelkaar komt en een dag later afreist voor een trainingskamp naar Roldán aan de zuidoostkust van Spanje.

Zaterdag won PEC Zwolle met 0-2 in Breda van NAC. En dat was dikverdiend. Dat zag uitblinker Davy van den Berg ook zo. “Wij mogen de credits zeker aan onszelf geven. We spelen nu drie wedstrijden in dezelfde samenstelling. Dat betekent dat we redelijk wat vastigheid hebben. Het is mooi om te zien dat dat ook terugkomt in de wedstrijd én in het uiteindelijke resultaat. We moeten gewoon zo doorgaan."
"Alleen, eerst vakantie. Heerlijk is dat, al is ook wel een beetje gek, zo middenin in het seizoen. Zelf ga ik nog een weekje weg. Daarna gaan we op trainingskamp naar Spanje en ons opladen voor de laatste twee duels van het jaar, thuis Helmond Sport en uit tegen Roda JC. In Kerkrade heb ik gespeeld en ik ben benieuwd hoe ik daar word ontvangen. Ik kijk er in ieder geval naar uit", aldus Van den Berg vrijdagavond.

Volkomen verdiend

NAC Breda tegen PEC Zwolle, dat was de nummer vijftien tegen de nummer twee. Geen garantie voor succes, want wie kent het Avondje NAC niet? PEC voetbalde vooral voor rust een van betere helften en leidde dan ook volkomen verdiend met 0-2 door twee goals van Younes Taha. De zege betekende ook de eerste plek in de strijd om de tweede periode. En PEC Zwolle heeft nu ook ineens drie topschutters: Lennart Thy, Thomas van den Belt en na zaterdagavond Younes Taha. Het trio staat op zes treffers. Taha mag zich inmiddels ‘mister 1-0’ noemen, want na TOP Oss, FC Eindhoven was hij ook tegen NAC Breda de maker van de openingstreffer.

Volgens Van den Berg lag de sleutel van succes in het tactisch strijdplan: het omgaan met de systeemaanpassingen aan NAC-zijde en het tijdig verplaatsen van het PEC spel van de ene naar de andere kant. "Dat deden we goed, al hadden we nog wel meer kansen kunnen creëren en waren we in de eindfase soms te slordig”, analyseerde de linkspoot, die met een panna aan het begin stond van de 0-2 en inmiddels - zo vindt hij zelf - helemaal zijn draai heeft gevonden op het Zwolse middenveld. "Klopt. Op die positie kan ik twee kanten op voetballen, opendraaien en het spel meer verleggen. Als wingback heb ik die ruimte minder.”

Schreuder weg?

Inderdaad, PEC liet na om de derde treffer te maken en zo bleef het zaterdagavond 0-2. Of Dick Schreuder ook blijft als trainer, is nog maar de vraag. Mogelijk vertrekt hij naar FC Groningen. Daar zou hij trainer Frank Wormuth op moeten volgen. De PEC-trainer speelde in het seizoen 1994-1995 voor FC Groningen. Volgens PEC perschef Paul Schrijver was er dinsdag "geen nieuws."