vervolg voorpagina

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Oranje speelt maandag een moeizame wedstrijd tegen Senegal, maar uiteindelijk komt het toch nog goed. Het is even feest in Sportsbar The Referee. 

Derk Douwsma had wel verwacht dat Oranje het zwaar zou krijgen. "Ik heb al eerder gezegd dat Senegal de zwaarste tegenstander is. Ik denk even terug aan 1988. Toen verloren we de eerste wedstrijd en werden we wel Europees kampioen." 

"Het is nu nog niet wat het moet zijn. Er zit te weinig tempo in, maar Senegal zit er steeds ook goed tussen. Nederland moet groeien in het toernooi. Ik heb 2-1 voor Nederland voorspeld. Wie er wereldkampioen wordt? Brazilië. We winnen van Argentinië. Daar hebben we nog een appeltje mee te schillen. Daarna verliezen we de halve finale van Brazilië. In de finale wint Brazilië van Frankrijk.” 

Hij heeft zin in het WK. "Sommige cafés willen de deuren wel open gooien als Nederland verder komt. Dat vind ik hypocriet. En wat betreft Qatar. Ze zouden voor hun eerste wedstrijd de boel omgekocht hebben. Daar heb ik zondag niets van gezien. Het land is in transitie. Sport brengt de mensen bij elkaar. Dat zie je ook hier in dit café”, aldus Douwsma. 

De wedstrijd lijkt af te stevenen op 0-0 maar in de slotfase slaat Nederland nog twee maal toe via Cody Gapko en Davy Klaassen, waarbij keeper Mendy van Senegal beide keren niet vrijuit gaat. The Referee staat op z'n kop. Zwolle juicht voor Oranje. 

De eerste zege is binnen. Uit de speakers klinkt de stem van André Hazes. ‘Nederland Oh Nederland, jij bent een kampioen'. Worden we kampioen? "Ben je gek", klinkt het naast me. "Natuurlijk niet.”