Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Zwolle maakt korte metten met fietspaaltjes

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Fietspaaltjes zorgen al jaren voor ergernis bij fietsers. De gemeente Zwolle wil hier iets aan doen door op vijftig locaties fietspaaltjes te verwijderen. Wethouder Gerdien Rots maakte vorige week donderdag alvast een begin. Bij een fietspad aan de Atie Noordhofstraat maakte ze korte metten met het fietspaaltje op deze locatie.

Daniël Lohues maakte als zanger van Skik ooit een lied over het gevaar van obstakels op een fietspad. In zijn geval ging het over 'betonpoalties', waarmee hij hard in aanraking kwam. De Zwolse fietspaaltjes hebben een overeenkomst met 'betonpoalties'. Onhandig, van weinig nut en onveilig.
Fietspaaltjes hebben als taak om auto’s te weren, maar vaak is deze doelstelling allang achterhaald. De overlast van de paaltjes voor fietsers bleef echter. Dikwijls komen fietsers in aanraking met de paaltjes. Aanleiding voor de Fietsersbond om in actie te komen en dat heeft gewerkt. In samenwerking met de gemeente Zwolle werden diverse locaties onder de loep genomen. Uiteindelijk zijn zo’n vijftig plekken uitgezocht, waar de fietspaaltjes louter leiden tot overlast en kunnen verdwijnen. Daarnaast kunnen mensen ook doorgeven waar ze paaltjes liever kwijt zijn via fietspaaltjeszwolle.nl. “Ze hoeven niet allemaal weg. Sommigen hebben ook een functie. Maar die weg kunnen, halen we weg. Dat komt de verkeersveiligheid ten goede. Sommige fietspaaltjes staan in de weg en leiden tot eenzijdige ongevallen. We moeten zorgen dat de fietsroutes veilig zijn. Alleen borden moet voldoende zijn”, aldus Rots. Het doel is om het project begin volgend jaar af te ronden.

BITS-congres

Wethouder Rots was vorige week donderdag ook aanwezig op het afsluitende Europese BITS-congres in het Zwolse stadhuis. Daar waren vertegenwoordigers van verschillende Europese steden aanwezig om kennis te delen. Zwolle ontving tijdens dit tweedaags congres deelnemers van het BITS (Bicycle Intelligent Traffic System)-programma. Vier jaar geleden was de aftrap, vorige week is het programma afgesloten. "De deelnemers willen graag door. Het is een van de weinig overlegplekken voor de fietscommunity. Het is handig om kennis te delen en de noodzaak is urgent. Er liggen uitdagingen op verschillende terreinen, zoals de stijgende gasprijs, luchtvervuiling, gezondheid en bewegen. Voor al deze uitdagingen is fietsen de goede oplossing. Om het fietsen te promoten moeten we veel meer de handen ineens slaan”, aldus Rots. 

Het BITS-programma heeft geleid tot verschillende technische toepassingen. Zoals een regensensor, waarbij fietsers sneller groen licht krijgen of de Swung-app waarmee een stoplicht ook sneller op groen springt. De Snuffelfiets voor het meten van de fietskwaliteit, een verwijssysteem voor het aangeven van parkeerplekken voor fietsers en slimme camera's die kunnen analyseren op veiligheid.