Maurice Booij instrueert het talent David van der Laan.
Maurice Booij instrueert het talent David van der Laan. Foto: Eigen foto

Zwaardvechtvereniging MARS gaat als een speer

Sport

ZWAARDVECHTEN - Onlangs deed MARS in diverse toernooien een succesvolle gooi naar de prijzen. MARS, genoemd naar de Romeinse god van de strijd, is een tachtig leden tellende vechtschool voor middeleeuwse krijgskunsten in Noord-Nederland met vestigingen in Groningen en Zwolle. Maurice Booij (32) is hoofdinstructeur bij de club. Hij vertelt enthousiast over een voor velen onbekende sport.

(door Harry Bouwhuis)

Hoe ben je betrokken geraakt bij krijgskunsten ?

“De Historical European Martial Arts (H.E.M.A.), zoals deze historische krijgskunsten internationaal bekend staan, zijn voor mij een fantastische combinatie van interesses die ik al tijden had. Van jongs af aan was ik al bezig met verdedigingskunsten en ook de geschiedenis erachter heeft mij altijd geboeid. Het beoefenen van de zwaardvechtsport ging al snel gepaard met het zelf onderzoek doen en vervolgens ook met het zelf onderwijzen en coachen.” 

Hoeveel clubs zijn er in Nederland? 

“In Nederland houden pakweg twaalf clubs zich bezig met het historisch zwaardvechten. Dat lijkt zo op het eerste oog weinig, maar in onze sport gaat het er net wat anders aan toe dan bijvoorbeeld bij voetbal. Veel clubs zijn net als MARS actief op meerdere locaties en steden.”

Welke onderdelen zijn er allemaal?

“Binnen de H.E.M.A. is het langzwaard met stip de meest beoefende discipline, zeker in Nederland. Internationaal is de Renaissance rapier ook populair. In Nederland neemt de interesse voor het rapier toe. Een snelle groei kent ook de categorie Zwaard & Beukelaar. Een enkelhandig zwaard in de dominante hand wordt daarbij bijgestaan door een vuistschild in de andere hand. Bij MARS is het middeleeuws langzwaard het primaire focuspunt. In de vrije ruimte van de MARS-trainingen wordt aandacht besteed aan alle genoemde categorieën en zelfs meer, maar het langzwaard is voor onze leden het beginpunt.” 

Hoe presteert MARS landelijk gezien? 

“Vanaf 2012 is MARS, de club is dit jaar tien jaar jong, als een speer uit de startblokken geschoten. We hebben daarbij vooral ook ingezet op de recreatieve kant, maar sinds kort zijn we meer op toernooien te vinden. Het recent afgesloten NK-seizoen was dit jaar voor ons een graadmeter. Het hoogste podium hebben we nog niet gehaald, maar ik zag wel flinke progressie tijdens de diverse competities. Zelf eindigde ik als derde in het algemeen klassement, over alle onderdelen. Binnen onze Zwolse afdeling wist aanstormend talent David van der Laan in zijn eerste seizoen brons te bemachtigen in de tweede divisie langzwaard. Misschien past de kwalificatie ‘solide subtopper’ wel het best bij ons dit seizoen.”

Wat kun je zeggen over de verhouding prestatief en recreatief bij MARS ?

“Bij ons is er ruimte voor iedereen, van recreant tot adspirant kampioen. Zwaardvechten is hoe dan ook een intensieve sport en kost ook voor mensen die niet direct wedstrijdgericht zijn menig zweetdruppel. Onze deur op de Sportcampus van Windesheim staat altijd open. Er zijn drie gratis proeflessen om zelf te bekijken of de sport bevalt.”
Voor meer informatie: www.mars-swordfighting.com.