Dorrit de Jong bij de tentoonstelling Pride Photo.
Dorrit de Jong bij de tentoonstelling Pride Photo. Foto: Aangeleverd

Bouwen aan de stad van morgen met beleidsplan ‘Omarm het verschil'

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - De raad neemt op 19 december een besluit over ‘Omarm het verschil'. Met dit beleidsplan wil Zwolle bouwen aan de ‘stad van morgen’, waarin alle mensen zich vrij en veilig voelen, drempels die vrijheid, veiligheid en gelijkwaardige toegang bemoeilijken worden weggenomen en discriminatie en racisme worden bestreden. Wethouder Dorrit de Jong van diversiteit en inclusie is enthousiast. 

Het Beleidsplan ‘Omarm het verschil' is het eerste beleidsplan van de gemeente Zwolle over diversiteit en inclusie. Er zijn al veel activiteiten en beleid rondom deze onderwerpen, maar deze zijn niet eerder samengevoegd in één beleidsplan.

Drie doelstellingen staan centraal. ‘We behandelen iedereen gelijkwaardig', ‘iedereen kan zo zelfstandig mogelijk deelnemen aan de maatschappij' en ‘we hebben aandacht voor en acceptatie van elkaars verschillen'. 

In het plan worden de termen diversiteit en inclusie gebruikt. Diversiteit gaat over het bestaan van verschillende kenmerken tussen mensen, zoals leeftijd, etniciteit, beperking en ziekte. Inclusie gaat over het accepteren van die kenmerken. Inclusie voorkomt dat inwoners niet mee mogen doen en alleen zijn. "Het is een voorwaarde voor een sterke sociale basis”, zo staat te lezen in het beleidsplan. 

Zwolle is een regenboogstad en behoort tot de top vijf van meest toegankelijke steden van Nederland. "Maar het kan altijd beter. Qua diversiteit en inclusie gaat het best goed. Zwolle is een heel sociale stad met een brede welvaart. Mensen zijn tevreden en aangehaakt, maar tegelijkertijd horen we wel dat mensen zich gediscrimineerd voelen. En lhbti-jongeren durven soms niet uit de kast te komen. We denken dat we als gemeente een stapje verder kunnen zetten om te zorgen dat Zwolle een inclusieve stad is en blijft in de toekomst", aldus De Jong. 

In het beleidsplan staan veel cijfers uit landelijke onderzoeken. Zwolse cijfers ontbreken nu nog. Landelijk gezien doet 12 procent aangifte van discriminatie. "Het is een gegeven dat mensen niet snel aangifte of melding doen. Helaas is de meldingsbereidheid laag. Daar willen we aan werken", aldus De Jong. 

Er komt er een extern onderzoek naar institutioneel racisme binnen de gemeente Zwolle en de gemeente als organisatie. Ook wordt er extra geld uitgetrokken voor het discriminatiemeldpunt Vizier. Zwolle hoopt dat Vizier bekender wordt, zodat meer mensen zich melden. Ook wordt gedacht aan straatintimidatie. "We weten niet hoe vaak dit voorkomt en waar. Daar willen we inzicht in krijgen. Hoe vaak komt het voor? Melden mensen het wel of niet? Zijn er plekken in de stad die minder veilig zijn? Hoe zorg je ervoor dat de stad voor vrouwen net zo'n veilige plek is om te zijn als voor mannen?"

De Jong wil werken aan het kweken van begrip tussen verschillende mensen. "We hopen dat mensen elkaar beter begrijpen. Daarom investeren we in een alliantie tegen discriminatie en racisme, bestaande uit verschillende maatschappelijke organisaties die allemaal een groep vertegenwoordigen”, aldus De Jong. Ook is er aandacht voor religie en acceptatie van lhbti'ers. "Je ziet bij monotheïstische religies, zowel bij het christendom, jodendom als de islam, dat de acceptatie van lhbti'ers wat lager is dan bij de rest van de samenleving. Om hier verandering in te brengen, zijn we gestart met een regionaal regenboogproject. We hebben geld gekregen van het ministerie om met het thema religie en homoseksualiteit aan de slag te gaan. Je ziet wel dat er beweging is vanuit de samenleving om het gesprek aan te gaan."