Veel waardering voor ‘Omarm het verschil’

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Het beleidsplan 'Omarm het Verschil' vormt een basis. Volgend jaar moet er een uitvoeringsagenda komen, zodat het plan concreet wordt gemaakt. Onlangs werd er in het stadshuis gedebatteerd over het beleidsplan. Er was veel waardering voor het werk van de wethouder.

“Vooruitstrevend en ambitieus”, zegt Walda Bwefar van de ChristenUnie over het plan. Wel werd geconcludeerd dat er nog wel wat stappen te zetten zijn. “Om alle verschillen te omarmen hebben we nog een lange weg te gaan”, aldus Miriam Ntumba van GroenLinks. “Inclusief zijn betekent werk aan de winkel”, spreekt Annemarie Spruijt van de Partij voor de Dieren.

Uiteraard werden er ook kritische noten gekraakt. Koen van Baal van de SP merkt op dat er in het plan veel is ingezoomd op lhbti'ers. Hij vindt het goed dat er veel aandacht is voor deze doelgroep, maar waarschuwde ervoor dat andere groepen daardoor niet ‘ondergesneeuwd’ raken.
Ook Niek Looman-Kools van Swollwacht denkt in die richting. "Als je kijkt naar inclusiviteit, dan moet je oppassen dat je geen andere doelgroepen uitsluit." Hij maakt duidelijk dat zijn partij werkt aan een motie die meer inclusie en diversiteit in straatnamen beoogt. "In wijken die in aanbouw zijn liggen hier heel veel kansen."

Johan Willigers van de VVD vindt dat scholen zich moeten houden aan ‘onze culturele waarden’. Gebeurt dan niet, dan wil hij dat er actie wordt ondernomen tegen deze scholen. In het extreme geval het voorwaardelijk stellen van subsidies. Wethouder De Jong reageerde door te stellen dat er een onderwijsinspectie is. “We moeten niet op de verkeerde stoel gaan zitten. Het is belangrijk dat we de dialoog blijven aangaan. Ik faciliteer liever een gesprek.” 

D66 en PvdA willen graag dat er elke dag een regenboogvlag wordt uitgehangen. “Acceptatie begint bij zichtbaarheid”, aldus Luna Koops van het PvdA. De Jong vindt dat je met het hijsen van de vlag laat zien dat het echt iets bijzonders is. “Het is mooi om dat op speciale momenten te doen.” Ook ziet zij geen aanleiding om een aparte locatie te gaan faciliteren voor het COC, omdat ze activiteiten organiseren op verschillende plekken in de stad met de lhbti-gemeenschap. Wel staat De Jong ervoor open om artikel 1 (gelijke behandeling en discriminatieverbod) zichtbaar te maken in de buurt van het stadhuis. “Een sympathiek idee. Hier kan iedereen zich in herkennen.”

Johan de Witte van het CDA is het meest kritisch. "Het CDA is teleurgesteld over de inhoud van het plan", zegt De Witte. Volgens hem worden teveel groepen niet meegenomen in het plan, maar vreemd genoeg pleitte hij er vervolgens voor om ieder jaar een ander thema te nemen. "Dan kun je echte stappen zetten. De nota heeft veel te veel onderwerpen om allemaal te behandelen. Keuzes maken is onvermijdelijk.” 

Wethouder De Jong is niet van plan om één speerpunt per jaar centraal te stellen. "Er is genoeg te doen op allerlei terreinen voor verschillende doelgroepen. Ik denk dat we een mooie uitvoeringsagenda moeten maken en dat we ook moeten verwijzen naar wat we al doen. Er gebeurt al een heleboel.”