Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tbs verlengd van Zwolse ‘Amalia-dreiger’

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De tbs van de 34-jarige Zwollenaar die eind 2020 werd veroordeeld voor het bedreigen van prinses Amalia is met twee jaar verlengd. De rechtbank vond verlenging met een jaar, zoals de advocaat van Wouter G. vroeg, niet aan de orde, bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle.

Wouter G. kreeg twee jaar terug tot 3 maanden cel en tbs met dwangverpleging voor de duur van maximaal 4 jaar opgelegd. Hij had berichten gestuurd naar het Instagram-account van prinses Amalia en van een vriend van haar. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag. ‘’Ja meisje, er is geen ontkomen aan’’, schreef hij onder meer. Hij beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool. 

De ex-militair en ex-dakloze, die eerder nog in een theatervoorstelling speelde met andere ex-thuislozen, stond nog onder behandeling toen hij de uiterst kwetsende en bedreigende teksten naar de kroonprinses stuurde. Via de veiligheidscoördinator van het Koninklijk Huis kwamen de teksten bij politie en justitie terecht. Ze waren geschreven onder een valse naam, maar aan dat account was het mailadres van G. verbonden.

Zijn therapie blijkt aan te slaan, bleek twee weken terug op de zitting. Twee jaar van zijn tbs-behandeling zaten er op en de vraag aan de rechters was: moet die verlengd worden? De kliniek en het Openbaar Ministerie meenden dat er tenminste twee jaar behandeling nog nodig is. In die tijd werkt hij dan aan een definitieve terugkeer naar de samenleving. 

De advocaat van G. vond dat na een jaar al bekeken kon worden of het inmiddels genoeg is geweest. Hoewel dat laatste door de rechters is overwogen, gingen ze toch mee met het verzoek van het OM.


Gerard Meijeringh