Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Erg goed erfgoed bronnen van bouwhistorisch onderzoek

Algemeen

ZWOLLE - Hoe zijn de monumentale gebouwen in Zwolle ontstaan? Hoe zijn ze veranderd: hoe komt het dat een gebouw eruitziet zoals het er nu uitziet? En wat vertelt het over de mensen die hier in de loop er eeuwen hebben gewoond en gewerkt? Deze vragen staan centraal op 21 december in stadsmuseum ANNO aan de Melkmarkt.

Geplande werkzaamheden, zoals een verbouwing of een restauratie, vormen vaak de aanleiding om de bouwgeschiedenis van een gebouw te onderzoeken. Dit is het werk van de bouwhistoricus. Bij een onderzoek worden historische afbeeldingen en bouwtekeningen gebruikt. Ook wordt het gebouw van onder tot boven bekeken. De bouwhistoricus legt alles vast: bouwsporen in muren, balklagen, kelders en kapconstructies. Zo weten we steeds meer over ons gebouwde erfgoed.

Bouwhistoricus Peter Boer en zijn collega Jacco Vromen onderzochten in de afgelopen jaren veel huizen in de Zwolse binnenstad. Recent nog ontdekten ze in de Koestraat hoe de stadsmuur hier liep en eruitzag. Zij vertellen over hun aanpak met concrete voorbeelden en voorwerpen, zoals gebruikte archiefbronnen en historische afbeeldingen. Daarna kun je voor een korte rondleiding mee naar buiten langs sprekende voorbeelden in de omgeving van het Drostenhuis.

Op 21 december 2022 zijn de bouwhistorici van 12.30 tot 17.00 uur aanwezig bij stadsmuseum ANNO. Je kunt gewoon binnenlopen. De rondleidingen buiten starten om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.


Gerard Meijeringh