Kruiter (links) en Van de Beek.
Kruiter (links) en Van de Beek. Foto: Enrico Kolk

CBS Mastenbroek in voortbestaan bedreigd; leerlingenaantal komt onder minimum

Algemeen

MASTENBROEK – Een kleine school in een landelijke omgeving wordt in haar voortbestaan bedreigd. CBS Mastenbroek heeft nu nog 24 leerlingen, maar verliest er 8 aan het eind van het lopende schooljaar. En daarmee komt de school onder de grens van 23 leerlingen, die nodig zijn om een school te behouden. 

(door Enrico Kolk)

“We hebben hier een superteam staan. Dit moet blijven bestaan, vooral in een dorp als Mastenbroek”, zegt leerkracht Henny van de Beek. “In het onderwijs dat wij nu aan het vernieuwen zijn, komt elk kind tot zijn recht. Natuurlijk spookt het door ons hoofd dat het leerlingaantal daalt, maar wij geven er niet aan toe”, vult leidinggevende Jennifer Kruiter aan.

De school is uniek, vinden de beide dames. “Juist doordat we zo klein zijn, zijn we ook echt anders dan andere scholen. Stel je voor dat een kleuter in een klas met 35 andere kleuters zit en veel last heeft van prikkels. Dat heb je hier niet, kinderen die behoefte hebben aan ruimte, rust en een andere benadering gedijen hier”, legt Van de Beek uit.

De school heeft dan ook leerlingen uit Kampen en Stadshagen. “Die komen hier speciaal voor de aandacht”, vult Kruiter aan. “Je kunt hier je luikjes openzetten, we zitten letterlijk en figuurlijk op en in de ruimte.” Want de omgeving speelt een grote rol, zegt Van de Beek. “Als de herfst begint, kunnen we op maandagmiddag zo een herfstwandeling maken met de hele school. Dan vragen we: ‘Wat hoor, zie en ruik je?’ Ga maar voelen, ruiken en kijken.”

Van de 24 leerlingen zitten er 8 in groep 1, 2, 3 en 4. De overige 16 leerlingen zitten in groep 5, 6 en 8. Er zijn twee klassen. “Van de leerkracht vraagt het heel veel qua klassenmanagement”, weet Van de Beek. “Maar we hebben hier heel veel ervaring en er is ook onderwijsassistent voor de hele week. Samen hebben we genoeg ervaring en kennis van de leerlijnen.”

Dat betekent niet dat iedereen alles kan. “We hebben allemaal onze eigen talenten, die mogen de kinderen inzetten en dat mogen wij ook”, zegt de leerkracht. “Je hebt dus verschillende leeftijden in een groep”, vult Kruiter aan. “Daardoor leren kinderen hier ook om rekening te houden met elkaar. Dat er sprake is van ‘uitgestelde aandacht’, zorgt dat ze die hele mooie eigenschap krijgen.”

Kinderen worden er ook zelfredzaam van, betoogt Van de Beek. “Als ze niet direct geholpen worden, dan kunnen ze wachten tot de juf tijd heeft of zelf op onderzoek uitgaan. En vaak gebeurt dat laatste wel.” Desalniettemin is er aandacht voor elk kind. “Dat willen we blijven waarborgen”, zegt Kruiter. “Maar we willen ons niet steeds zorgen maken over ‘wat gebeurt er over een paar jaar’. Het zou fijn zijn als er toch wat meer kinderen op de school komen, dan kunnen we ons daarmee bezig houden.”

Samenvattend zorgt dat voor de vier woorden die in het ‘dna’ van de school zitten. “Aandacht, ruimte, eigenheid en leren”, somt Van de Beek de kernwaarden van de school op. “Die vier woorden zijn echt heel belangrijk voor ons en daarom zie je ze ook overal in terug.”

De school hoopt dan ook nieuwe leerlingen te kunnen verwelkomen in het nieuwe schooljaar. “Deze school staat bekend om wat we kunnen bieden aan elk kind”, besluit Kruiter. “Voel je welkom. Afstand hoeft er niet perse toe te doen: alles wat een kind nodig heeft, vind je hier.”

Enrico Kolk