Van der Breggen, Rots, Sweitser en Hofsink.
Van der Breggen, Rots, Sweitser en Hofsink. Foto: Paul van der Wal

Nieuwe woonvorm open

ZWOLLE - Aan de Betje Wolffstraat is vorige week een nieuwe woonvorm voor jongeren met een aan autisme verwante stoornis geopend. Er is plek voor negen jongeren met zo'n stoornis en voor drie medebewoners.

De jongeren wonen er al sinds augustus, maar de officiële opening was vorige week, samen met hun buurtbewoners en partners die de woonvorm mogelijk maakten. De opening werd verricht door wethouder Gerdien Rots, adjunct-directeur Martijn Sweitser van deltaWonen, bestuurder bij GewoonZes Daniël van der Breggen en Lars Hofsink van Hart voor Zwolle.
De gedachte achter het plan is dat de jongeren er zelfstandig kunnen wonen door een goede buur te zijn voor elkaar. Ze worden individueel begeleid door GewoonZeS. Er is zogenoemde community-ondersteuning door Hart voor Zwolle.
"Vanuit het programma Wonen met zorg voorzien we met deze bijzondere woonvorm in een belangrijke vraag. Het is mooi om te zien hoe ook de andere bewoners van dit complex aan de Betje Wolffstraat zich open hebben gesteld voor hun nieuwe bovenburen', vindt adjunct-directeur Wonen Martijn Sweitser. "Nog niet alle twaalf appartementen zijn bewoond, maar samen met de gemeente, GewoonZes en Hart voor Zwolle kijkt deltaWonen naar de juiste match."
GewoonZes ziet dat de aanwezigheid van medebewoners een natuurlijk proces van ontwikkeling biedt: "Wat we nu zien is dat sommige bewoners niet begeleid hoeven te wonen maar wel net iets meer nodig hebben dan alleen ambulante begeleiding. Daarvoor is deze woonsetting zeer passend", zegt bestuurder Daniël van der Breggen.
Meer mensen met een vorm van begeleiding of ondersteuning gaan in de toekomst zelfstandig in Zwolle wonen.