Sportpsycholoog Sanne Beijerman (links) en docent Judith Antuma.
Sportpsycholoog Sanne Beijerman (links) en docent Judith Antuma. Foto: Aangeleverd

Sportpsycholoog helpt studenten Paardensport van Zone.college

ZWOLLE - Zone.college werkt als eerste school in Nederland samen met een sportpsycholoog om te werken aan de mentale vaardigheden bij de studenten van de mbo-opleiding Paardensport. Sanne Beijerman, Grand Prix dressuuramazone, KNHS gediplomeerd Coach 5 instructeur en sportpsycholoog VSPN, begint nog dit schooljaar met kick off bijeenkomsten.

Tijdens deze bijeenkomsten gaan studenten aan de slag met de ontwikkeling van hun eigen mentale vaardigheden en leren ze hoe ze deze vaardigheden als instructeur in kunnen zetten. Zone.college wil mbo-studenten Paardensport ook op mentaal vlak te trainen om zo een bijdrage te leveren aan het optimaal vervullen van hun toekomstige rol in de hippische sport. 

Het doel is om de studenten bewust te maken van en te trainen  op alle mentale basisvaardigheden: controle over spanning, ademhalingstechnieken, doelenstellen, focus training en omgaan met negatieve gedachten. De online module 'top presteren met je paard, 5 mentale vaardigheden' voorziet hierin. 

Zone.college stelt deze beschikbaar, in de beoogde leerlijn, aan alle studenten. Naast het trainen van deze mentale vaardigheden is de toepassing in de praktijk van het rijden en het geven van instructie een belangrijke wens van de school. Docenten Kiki Bleeker en Judith Antuma zijn erg enthousiast over deze samenwerking en zien bij de studenten bewustwording ontstaan, waar ze vervolgens met de aangeleerde vaardigheden mee aan de slag kunnen.

Sanne Beijerman is aangesloten bij de VSPN en geaccrediteerd om sporters mentaal te begeleiden tot op Olympisch niveau. Ze begeleid ruiters en amazones wereldwijd in alle hippische disciplines van basis tot op olympisch niveau. "Durf te dromen, stel duidelijke doelen, werk er hard voor, leer door vallen en opstaan, blijf kijken waar je kunt verbeteren, neem zo nu en dan even afstand om te kijken of je nog wel op je doel af gaat", is haar visie.