Burgemeester Peter Snijders op het podium van theater de Spiegel tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Zwolle.
Burgemeester Peter Snijders op het podium van theater de Spiegel tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

'Zwolle, hartstad, dat zijn wij!'

ZWOLLE - “Zwolle, hartstad, dat zijn wij”. Dat zei burgemeester Peter Snijders maandagavond in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zwolle in theater de Spiegel. “Zwolle is een stad waarin we naar elkaar omzien. We praten met elkaar, we zijn in verbinding met elkaar. Een stad met een hart, en dat zit ook nog eens op de goede plek.”

Dat bleek volgens de burgemeester uit de warme opvang van Oekraïense, en andere, vluchtelingen in gezinnen en in de gemeentelijke opvang. “2022 was een bijzonder jaar wat dat betreft. Zo heeft Zwolle ook de verantwoordelijkheid genomen om aan de Meeuwenlaan een regionaal opvangcentrum in te richten, waarin driehonderd mensen voor drie of vier jaar kunnen worden opgevangen en aan de slag kunnen met hun inburgering in de samenleving.”

Snijders noemde het “hartverwarmend” hoe de crisisopvang in Hotel Lumen en op het rivierschip in de Margriethaven verliep. “Toch is de omgeving niet altijd meteen enthousiast, als onze aandacht uitgaat naar vluchtelingen. En dat begrijp ik. Sommige Zwollenaren hebben al sores genoeg van zichzelf. Daar moeten we ook aandacht voor hebben. Ook in onze stad hebben we kwetsbare inwoners die door prijsstijgingen en energieprijzen ernstig in de knel komen. We leven in een rare tijd van torenhoge inflatie, een tijd waarin mensen hun energierekening en vaste lasten niet betaald krijgen en van armoe de verwarming uitlaten of koud douchen.”

Hij zei daarom blij te zijn met het initiatief Warm Thuis Zwolle. Dat helpt inwoners met het gratis energiezuiniger maken van hun huis. “Ook de Warme Kamers van het Leger des Heils is een prachtig initiatief. Iedereen kan in zijn of haar woonplaats naar een plek waar het warm is. Om koffie te drinken, te lezen of studeren of om te praten met mensen. In Zwolle kan dat onder andere bij Stadkamer Centrum. We willen niemand in de kou laten staan.”

'In Zwolle sta je niet alleen. We werken samen aan oplossingen. We kijken naar elkaar om, we gunnen anderen ook succes.'

De burgemeester stond ook stil bij banden die de afgelopen jaren zijn opgebouwd in de regio met gemeentelijke en provinciale partners. “Maar ook met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Het heeft ervoor gezorgd dat we in Den Haag goed op de kaart staan. Samen krijgen we zaken voor elkaar voor onze inwoners, instellingen en bedrijven in stad en regio.”

Dat wordt ook elders in Nederland gezien. “Media zoeken naar het verhaal van Zwolle, naar het succes. Waarom lukken dingen hier wel? Waarom zijn mensen domweg gelukkig in Zwolle? Nou wij weten het wel: in Zwolle sta je niet alleen. We werken samen aan oplossingen. We kijken naar elkaar om, we gunnen anderen ook hun succes. We hebben hart voor elkaar. We laten elkaar niet in de kou staan, en dat werkt. Voor ons en voor de hele regio.”

Ook in het nieuwe jaar 2023 gaat de gemeente door met het steunen van mensen die het zwaar hebben en hulp nodig hebben. “Zwollenaren en vluchtelingen kunnen blijven rekenen op de gemeenschap en de gemeente.”

Maar er staat meer te gebeuren. "We gaan aan de slag met het Fraterhuis waarover de gemeenteraad in december een besluit heeft genomen en met het ontwikkelprogramma Ons Stadshart. Op 1 april, en dat is geen grap, start het themajaar Hanze met negen Nederlandse Hanzesteden. De landelijke aftrap van 5 mei, de Nationale Viering van de bevrijding en het vieren van Vrijheid vindt plaats in Overijssel, in Zwolle."

"We kunnen weer volop carnaval vieren en natuurlijk al die andere prachtige evenementen in de stad. Zoals de start van het landelijke HomeSportEvents. En ook vieren we in 2023 dat we 175 jaar in het bezit zijn van een Grondwet, dankzij de Zwolse staatsman Thorbecke.”