Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Egbert Brasjen bereikt mijlpaal: 100 jaar

Algemeen

ZWOLLE - De heer Egbert Brasjen is op zondag 8 januari 100 jaar geworden. Burgemeester Peter Snijders ging op bezoek om hem persoonlijk te feliciteren. 

Egbert Brasjen is op 8 januari 1923 op een boerderij in Nieuwleusen geboren. Toen hij twaalf was kwam hij van de lagere school. Het was een slechte tijd, dus moest hij gaan werken op een naburige boerderij. 

Toen de oorlog uitbrak werd hij opgeroepen om in Duitsland te gaan werken, hij is toen ondergedoken. In die oorlogsjaren heeft hij veel in schuilkelders en bij een oom op zolder gezeten. Bij die oom deed hij werk voor het verzet waar zijn vader inzat. 

In 1947 is hij getrouwd en is hij met zijn vrouw in Zwolle gaan wonen. Het eerste wat hij wilde na de oorlog was zijn rijbewijs halen. Hij kreeg werk bij houthandel Eindhoven Zwolle. Egbert Brasjen heeft een dochter en een zoon, vijf kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Zijn hele leven is hij lid geweest van de Ned. Hervormde kerk, jaren lang als ouderling en ander vrijwilligerswerk, ook tot een aantal jaren geleden lid van het koor.

In 1961 kreeg hij een baan bij Bessel – Kok Autogas, waar hij tot zijn pensioen is gebleven. Hij verhuisde naar Berkum. Daar is in 1997 zijn vrouw overleden. In 1999 is Egbert Brasjen hertrouwd en kreeg er een hele familie bij. Na zijn pensioen is hij veel gaan fietsen, darten en biljarten. Onlangs werd hij nog in het zonnetje gezet door Biljartvereniging MAC. Hij werd niet alleen benoemd tot erelid van de biljartclub maar kreeg uit handen van enkele leden bijzondere herinneringen aangeboden waaronder een mini-biljarttafel en een mooie houten schijf. 

Tot een paar jaar geleden had hij nog steeds een volkstuin. Zijn rijbewijs is net verlengd, hij rijdt alleen in Zwolle en omgeving. Bij langere ritten maakt hij gebruik van de Valies.

Afbeelding

Gerard Meijeringh