Afbeelding
Foto: stockfoto

Boetes voor hinderen en beledigen politie bij boerenprotest

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Twee demonstranten bij een boerenprotest op 1 december in Zwolle zijn vrijdag door de politierechter tot boetes tot 500 euro veroordeeld. De zitting werd bijgewoond door tientallen sympathisanten.

Tegen drie uur in de middag reden twee trekkers tot aan de voordeuren van de rechtbank in Zwolle. Buiten werden vlaggen uitgerold en een groep van tientallen boeren en sympathisanten meldde zich aan om de strafzaak bij te wonen tegen drie mannen die op 1 december zijn aangehouden bij het boerenprotest iets verderop, bij het provinciehuis. 

Ze protesteerden toen om een oplossing te eisen voor zogeheten PAS-melders. Dit zijn boeren die in het Programma Aanpak Stikstof zonder natuurvergunning mochten werken, maar sinds 2019 er wel een nodig hebben. Die vergunning hebben ze door regelgeving niet kunnen krijgen. Het was een vervolg op het protest dat in november plaats had. De politie stond op 1 december blokkades niet toe en greep direct in, onder meer met een shovel.

De 53-jarige Hendrik V. uit IJsselham stond met zijn trekker met giertank geparkeerd in de berm voor het Zwolse provinciehuis op 1 december. In de noodverordening van de burgemeester stond een verbod op giertanks in de bebouwde kom. Toen agenten de boer sommeerden de trekker weg te halen, weigerde hij en werd hij aangehouden. V. zei de rechter dat hij geen kant op kon met zijn trekker. ‘’Het stond muurvast.’’ De officier van justitie zag dat anders en eiste een boete van 500 euro. De rechter legde die boete op, maar geheel voorwaardelijk.

De 49-jarige Dirk S. uit Nijeveen noemde twee ME’ers tyfuslijders toen hij zijn vlaggenstok moest opbergen. S. weigerde zich aanvankelijk te identificeren tegenover de rechter. Hij meent dat er sprake was van buitensporig politiegeweld. Daarvan wil hij nog aangifte doen. Hij liet zich vertegenwoordigen door een zekere Bram, ook iemand die zich niet wilde identificeren en die net als Dirk de hele zitting bleef staan. Hij eiste vervolgens dat de rechter zichzelf wel identificeerde, zoals volgens hem elke ambtenaar verplicht is te doen. Toen de rechter daar niet op inging, wraakte hij hem. ‘’Is de zaak dan nu voorbij?’’ vroeg Dirk om zich heen kijkend. Nee, reageerde de rechter. Omdat het wrakingsverzoek niet van een jurist of advocaat kwam, legde hij deze naast zich neer.

De officier eiste tegen Dirk een boete van 400 euro. De rechter vond dat een passende straf. De zaak tegen een derde verdachte is aangehouden omdat zijn dagvaarding te laat op de mat viel. Even was nog overwogen de zaak stil te leggen, toen bleek dat tijdens de zitting op de tribune iemand de zitting live aan het streamen was. ‘’Het is tegen de huisregels, maar er is niets geheims aan deze zaak’’, reageerde de rechter die het toestond. 

Veel sympathisanten in de zaal lieten zich niet onbetuigd. ‘’Een politiestaat!’’ riep een van hen toen hij de rechtszaal verliet.

Gerard Meijeringh