Mike Willems: "Ik hoop echt dat PEC Zwolle kampioen wordt."
Mike Willems: "Ik hoop echt dat PEC Zwolle kampioen wordt." Foto: Pedro Sluiter

Willems: “Nooit gevoel dat ik tegenover PEC Zwolle stond”

Sport

VOETBAL - Hij wil nog een keer terugkijken op zijn PEC Zwolle tijd, waarbij het woord ‘zijn’, ook de betekenis heeft van voorliefde en misschien wel meer dan dat. Mike Willems (52) is sinds 2 januari technisch manager van eredivisionist FC Emmen. “Mijn ontslag bij PEC is het werk van drie, vier mensen. Maar de club is veel meer dan dat, ik heb nooit het gevoel gehad dat ik tegenover PEC Zwolle stond.”

(door Erik Riemens)

Eind november tussen de arbitragezaak PEC Zwolle en Mike Willems én de uitspraak in, belde FC Emmen voorzitter Ronald Lubbers. De club zocht een opvolger voor technisch manager Michel Jansen, die in mei 2022 was vertrokken. “Ik heb de afgelopen zes maanden niet stil gezeten en ben op actief op zoek gegaan. Alleen een baan als technisch manager in de voetbalwereld ligt nu eenmaal niet voor het oprapen. Of ik helemaal klaar was met het voetbalwereldje? Misschien heel even. Alleen, ik ben voetballer in hart en nieren en wie krijgt er nou een kans om erin te werken? Ik heb nooit écht serieus aan stoppen gedacht.”

Markt

“In mijn omgeving werd wel gezegd van ‘Mike, stop toch met die slangenkuil en wat krijg jij een bagger over je heen.’ Ik wil niet zeggen dat het mij niet interesseerde en het liet mij zeker niet koud, maar mensen om mij heen hadden daar meer last van dan ik. Zou het mij helpen om alles op social media te gaan volgen of steeds maar weer te reageren? Nee toch. Dus dan is het wel fijn als je het niet leest, al kun je je er natuurlijk nooit helemaal voor afsluiten. Ik wist dondersgoed wat er speelde en ben de laatste die niet openstond voor verbetering of kritiek. Maar ik ben een Zwolse jongen, die op zaterdag gewoon over de markt loopt zonder daar last van te willen hebben.”
Willems werd in mei 2019 benoemd als technisch manager en volgde Gerard Nijkamp op. Drie jaar later werd hij op non-actief gesteld, waarna een juridische steekspel volgde. Club en Willems kwamen er niet uit en legden de zaak voor aan de KNVB arbitragecommissie. Die bepaalde begin vorige maand dat PEC Zwolle Willems rond de 68.000 euro moest betalen, een bedrag bestaand uit een ontslagvergoeding van ruim 63.000 euro plus nog andere kosten. “Deze zaak kent alleen maar verliezers. Ik heb zes maanden niet gewerkt, heb minder geld gekregen dan in mijn contract stond en PEC is uiteindelijk meer geld kwijt.”

Hand op mijn hart

“Dat tijdens zo’n arbitragezaak alles op tafel ligt, dat hoort erbij. Maar dat mijn salaris en de afkoopsom door een PEC Zwolle collega, waarvan het niet waard is om zijn naam te noemen, al eerder naar buiten werden gebracht, stak mij veel meer. Net als dat ik niet open zou staan voor een gesprek. Er is nooit contact met mij gezocht. Met de hand op mijn hart durf ik dat te zeggen.”
“Ik kan begrip opbrengen dat je keuzes maakt en dat je mensen ontslaat. Dat hoort erbij. Als PEC had gezegd van ‘’we stoppen met je, maar wat er in het contract staat is voor ons op dit moment te hoog gegrepen of moeilijk te realiseren en kunnen we daarover in gesprek, dan waren we er ook uitgekomen. Daar ben ik van overtuigd. Nu was het zo van ‘we stoppen ermee, maar wat er in het contract staat en wat wij jou moeten betalen, gaan we niet doen’. Een hele rare situatie. Ik had nog een contract, dus om alles zomaar weg te geven en te denken laat maar zitten, was mijn eer te na.”
Naast die arbitragezaak, de uiteindelijke degradatie, de coronagevolgen, zegde de FEU-supporters in 2021 publiekelijk het vertrouwen in Willems op. “Wat ik vervelend vond is dat het net gebeurde op het moment dat ik op vakantie ging. Dat doe ik twee keer per jaar. Direct na het seizoen een week en na de transferwindow eind september. Er kwamen veel reacties, mijn telefoon ontplofte. Zelf was ik daar niet zo gevoelig voor. Ik kreeg veel goede reacties, van vrienden, familie en ook van mensen van de FEU zelf, die mij steunden. Nog steeds weet ik niet wie er achterzat.”

Geen spijt

En dan was er nog de affaire John Stegeman. De trainer die in mei 2019 overkwam van Go Ahead Eagles - waarbij Willems overigens geen rol in speelde - veroorzaakte in september van dat jaar met te veel alcohol op een aanrijding in Apeldoorn. “Dat heeft veel teweeg gebracht. Qua persoon heb ik geen spijt dat we hem toen niet ontslagen hebben. We vonden dat hij een tweede kans verdiende. John is een prima trainer met een enorme arbeidsethos en zijn voetbalfilosofie heeft mij altijd aangesproken. Alleen toen de resultaten tegenvielen, moesten we wel wat doen. Na Emmen en het 3-2 verlies belde ik hem of hij naar mijn kantoor wilde komen. Toen wist hij genoeg. Adriaan Visser (oud-voorzitter PEC Zwolle, ER) was daar ook bij. ‘We respecteren alles wat we hebben afgesproken.’ Dat is ook gebeurd.” En dan met een cynisch lachje tot slot. “Had PEC dat ook maar bij mij gedaan.”