Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Voedselbank Zwolle en Omstreken heeft grote behoefte aan houdbare producten

Algemeen

ZWOLLE - Steeds meer mensen doen een beroep op de voedselbank in Zwolle. En dat betekent dat dat de voedselbank Zwolle en Omstreken nog afhankelijker is van giften en acties. Er is een grote behoefte aan houdbare producten.

(door Gerard Meijeringh)

Daarom was het bestuur van Voedselbank Zwolle en Omstreken maar wat blij met de hulp van Bakkerij de Verwennerij uit Westenholte. Die besloot in november om tot einde van 2022 veertig broden per week te bakken voor de voedselbank. Bakkerij de Verwennerij hoorde dat Voedselbank Zwolle en Omstreken broden tekort kwam en kwam in actie. Een welkome aanvulling, want het aantal mensen dat afhankelijk is van de voedselbank neemt wekelijks toe. 

Inmiddels doen 400 huishoudens uit Zwolle, Dalfsen en Nieuwleusen een beroep op de voedselbank. Een jaar geleden waren dat er ruim honderd minder. Na de zomer van 2022 is het aantal enorm toegenomen. Dat kwam mede door de stijging van de energieprijzen. 

“Maar de norm is ook verruimd. Daardoor komen meer mensen in aanmerking, ook doordat de vaste lasten steeds meer stijgen”, aldus voorzitter Fenny Ensingh van Voedselbank Zwolle en Omstreken.

Er gaat een heel traject aan vooraf, voordat mensen een beroep kunnen doen op de voedselbank. Er wordt zorgvuldig gekeken of iemand in aanmerking komt. Dat wordt getoetst door hulpverlenende instanties en de gemeente. Voor veel mensen is het enorme stap om aan te kloppen bij een voedselbank. Ensingh benadrukt dat er sprake is van tijdelijke hulp van de voedselbank voor mensen. “Geen pakket zonder traject. Het is echt een tijdelijk iets. Het gemiddelde ligt op negen maanden.”

Waar komen alle goederen, die Voedselbank Zwolle en Omstreken verstrekt, vandaan? Een bepaald deel wordt zelf ingekocht, mogelijk gemaakt door giften. Daarnaast worden er goederen gedoneerd door verschillende bedrijven. Daarmee wordt ook voorkomen dat goede producten worden weggegooid, waarbij de voedselveiligheid wel altijd streng in de gaten wordt gehouden. 

Voedselbank Zwolle en Omstreken is blij met de hulp van buitenaf. “De Zwolse kerken zijn heel royaal en bedrijven ook. Daarnaast hebben we geld ontvangen van particulieren die de tegemoetkoming van de energiekosten aan ons hebben gedoneerd.” Voor de voedselbanken in Nederland zijn tien distributiecentra opgezet. De Zwolse voedselbank valt onder het distributiecentrum in Meppel. “Er wordt heel goed samengewerkt tussen de verschillende voedselbanken. We willen elkaar helpen”, aldus Jelly van Pelt, die bij Voedselbank Zwolle en Omstreken actief is als voedselverwerver.

Van Pelt en Ensingh steken veel tijd in de voedselbank, maar er zijn veel meer mensen die zich inzetten voor Voedselbank Zwolle en Omstreken. Maar liefst vijftig vrijwilligers helpen mee, van chauffeur tot sorteerders en inpakkers.

Gerard Meijeringh