Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Afrekenen met somberheid op Blue Monday

Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - Na de feestdagen en een gezellige jaarwisseling hebben diverse mensen moeite om het positieve gevoel vast te houden en belanden vervolgens in een dip. En dan moet je op maandag 16 januari ook nog Blue Monday zien door te komen, de meest deprimerende dag van het jaar. Carlijn en René Postma hadden op Blue Monday een effectief medicijn met een mix van verhalen, eten en muziek.

Bij Two Stories, de geluidsstudio aan de Grote Voort, kozen Carlijn en René Postma voor een positieve benadering om de negatieve gevoelens te neutraliseren. Foodtruck Het Weeshuys zorgde voor een heerlijk ontbijtje en er was muziek van Davic Roest. Een positieve manier om Blue Monday te beginnen.

Uiteraard is het wel belangrijk om ins en outs van Blue Monday tot je te nemen, om daarna voorgoed af te rekenen met alle negatieve gevoelens. Carlijn Postma had eerder al gebeld met Dr. Cliff Arnall, de man die Blue Monday heeft bedacht.

Cliff Arnall kwam met een berekening die aantoonde dat de derde maandag in januari de meest depressieve dag van het jaar is. Blue Monday was geboren. In het gesprek met Postma verklaarde hij echter dat Blue Monday niet de meest depressieve dag van het jaar is, maar de beste dag om met goede voornemens aan de slag te gaan. De formule van Cliff Arnall is door veel mensen in twijfel getrokken. Feit is echter wel dat diverse mensen in januari kampen met een winterdip en dan is het wellicht verstandig om je op iets positiefs te storten en de tip van Arnall ter harte te nemen.

Carlijn en René Postma zorgden maandag bij Two Stories voor een feestelijke bijeenkomst met verhalen, eten en muziek. Het was de eerste Mixtape Sessie in een serie van vier.

De eerste Mixtape Sessie was alleen toegankelijk voor zo’n veertig genodigden, onder de noemer Mixtape Exclusives. Zij kregen vooraf een mixtape thuisgestuurd, waarmee ze het interview van Carlijn Postma met Cliff Arnall konden beluisteren. Tijdens de aftrap maandagmorgen was er ook aandacht voor het verhaal achter het nummer I Don’t Like Mondays. Het nummer gaat over de 16-jarige Brenda Ann Spencer. Zij schoot twee volwassenen dood. Acht kinderen en een politieagent raakten gewond. Waarom ze het deed? “I don’t like Mondays”, was haar antwoord. 

Carlijn en René Postma willen dit jaar vier keer een Mixtape Sessie doen. Voor de volgende keer komen er meer plekken beschikbaar. “Wat en waar is nog een verrassing. Die aanwijzingen volgen via de volgende mixtape”, aldus Carlijn Postma.  

Met de Mixtape Sessies wil het tweetal mensen met elkaar in contact brengen en kennis overbrengen in de vorm van entertainment. “We willen laten zien hoe verhalen en muziek elkaar versterken. En dat er met audio meer kan dan men denkt.” 

Gerard Meijeringh