Een deelnemer van de dagbesteding bij Talent in Zorg is bezig met het demonteren van een weesfiets voor hergebruik.
Een deelnemer van de dagbesteding bij Talent in Zorg is bezig met het demonteren van een weesfiets voor hergebruik. Eigen foto

Roestug: klokken, lampen en Frankenstein-fietsen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE - Een klok gemaakt van een tandwiel. Of een lamp van een bagagedrager. Bij Roestug worden onderdelen van weesfietsen gebruikt om verrassende voorwerpen te maken. Maar van meerdere fietsen één goedrijdende tweewieler maken kan ook. "Een Frankenstein-fiets", noemen de Roestug-medewerkers deze samengestelde tweewielers.

"Via de AFAC in Zwolle nemen de ondernemers van Roestug afgeschreven fietsen af", zegt Hermen Fikse. Hij is met Bram Vreugdenhil en Gerke Slotboom eigenaar van Roestug. De AFAC (Algemene Fiets Afhandel Centrale) verwijdert en verwerkt fout gestalde fietsen en fietswrakken in de stad.
"Vervolgens worden de fietsen uitelkaar gehaald bij de dagbesteding van Talent in Zorg. Hier werken mensen op de dagbesteding die door gekwalificeerde medewerkers worden begeleid en op hun eigen tempo de fietsen uit elkaar halen. De bruikbare onderdelen worden hier netjes gesorteerd.”
Vervolgens worden de bruikbare onderdelen hergebruikt. Dit kan zijn voor de fietsreparaties die Roestug uitvoert in een ruimte in de oude Philips-fabriek aan de Ceintuurbaan. Of voor verrassende producten zoals een klok van een tandwiel of een lamp van een bagagedrager.
Daarnaast kan Roestug van meerdere afgedankte fietsen één bruikbare fiets maken. Het is als het ware het opnieuw tot leven wekken van een fiets. Het zijn geen glanzende fietsen, maar vooral functionele fietsen die je op het station of in de stad kan stallen, zonder angst voor diefstal. De fietsen worden zo simpel mogelijk gehouden, belangrijk is dat de fietsen mensen van A naar B kan brengen. De fietsen worden Frankenstein-fietsen genoemd, naar het monster dat werd samengesteld uit verschillende lichaamsdelen.

Het bedrijf Roestug bestaat nu twee jaar. "Het bedrijf is voorbij de pioniersfase", zegt Herman Fikse. "In eerste instantie lag de focus op iets creëren en niet zozeer een boterham verdienen. Zo was er in beginsel het idee om de lak van de fietsen af te halen waardoor de oorspronkelijke ondergrond zichtbaar werd. Dit is losgelaten, dit was te arbeidsintensief."
Iedere keer als een 'traditioneel bedrijf' ervoor kiest om iets nieuws toe te voegen (zoals een onderdeel of de lak) kijken de mensen van Roestug naar de mogelijkheden om dit te doen met materialen die voorhanden zijn. Na twee jaar komt de fase in zicht dat Roestug als een circulaire onderneming ook economisch rendabel kan draaien. Doel is om in 2025 minstens duizend weesfietsen te hebben geadopteerd.
Inmiddels wordt samengewerkt met de dagbesteding van Talent in Zorg. Dit jaar wordt het educatieve stuk uitgerold. Voor leerlingen op middelbare scholen worden door Roestug bouwpakketten samengesteld waarmee ze van onderdelen een product kunnen maken.
Daarnaast is er een onderzoeksvraag bij de studenten van Windesheim gelegd. "Er is namelijk een grote berg zadels die niet meer hergebruikt kunnen worden”, aldus Bram Vreugdenhil. "Wat kan je met deze berg zadels doen?, is de vraag waar de studenten komend jaar mee bezig gaan.

Meer info staat op www.roestug.nl