Afbeelding
Foto: Sparketeers

Zwarte zaterdag

Met zwarte zaterdag bedoelen wij de topdrukte van vakantiegangers op de Duitse, Franse en Italiaanse snelwegen. Zwarte zaterdagen zijn de drukste en meest gevreesde dagen op de Europese snelwegen. Iedereen kent de beelden van lange rijen auto’s voor de tolpoort en de belangrijkste tunnels. Tijdens ieder weekend in juli en augustus is het druk, maar er zijn enkele dagen die eruit springen. Zwarte zaterdagdagen ontstaan door een combinatie van vakantiegangers, die massaal vertrekken van of naar hun vakantieadres. De piek van de files ligt meestal net na het middaguur

Samedi noir

De term zwarte zaterdag oftewel 'samedi noir' komt uit Frankrijk en is bedacht door de Franse verkeersdienst Bison Futé. Deze verkeersdienst gebruikt kleuren om de verkeersdrukte op de Franse snelwegen te benoemen. Groen staat voor een normale verkeersdrukte, oranje geeft enige drukte aan, rood geeft zeer veel drukte aan en zwart staat voor een topdrukte, die men voornamelijk kent als iedereen tegelijk op vakantie gaat. 

Een andere verklaring verwijst naar een ernstig auto ongeluk in de vroege ochtend van 31 juli 1982. Het regent dan fors en op de snelweg bij Beaune rijdt een bus in op een aantal personenauto’s. In de brand, die dan ontstaat, verliezen 53 mensen het leven, onder wie 44 kinderen tussen zes en vijftien jaar oud. Het is het ergste auto-ongeluk in de Franse historie. Deze dag was door de vakantiedrukte al zwart te noemen, maar werd door dit ongeluk nog veel zwarter. Sindsdien is het in Frankrijk overigens verboden voor bussen om groepen kinderen te vervoeren op zwarte zaterdag. De twee verklaringen van de term zwarte zaterdag komen beide uit Frankrijk.

Ook buiten Frankrijk

Dat is niet zo vreemd, aangezien Frankrijk een populaire vakantiebestemming is en daarnaast een doorgangsroute naar andere populaire vakantiebestemmingen is. Bovendien gaan de Fransen vaak zelf in juli en augustus tegelijkertijd op vakantie. Zwarte zaterdagen zijn allang niet meer voorbehouden aan Frankrijk. De term wordt inmiddels ook gebruikt voor andere drukke zaterdagen, zoals de eerste zaterdag van de wintersport. In Nederland gebruiken we de term ook om topdrukte in Duitsland en Oostenrijk te beschrijven. In 2023 wordt verwacht dat het in de weekenden 29 juli, 5 en 12 augustus het drukst wordt op de Europese snelwegen.

Girbe Buist