Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Biodiversiteit in Zwolle

De KNNV, IVN en de Nooterhof willen samen In Zwolle 4000 planten, dieren en schimmelsoorten gaan tellen. Iedereen kan meedoen. Het is de bedoeling om een goed beeld te krijgen van de Zwolse natuur en biodiversiteit. Het gaat om een unieke actie 

De biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. De klimaatverandering versterkt deze crisis. Inmiddels lopen zo’n 1 miljoen soorten het risico om uit te sterven, doordat ze zich niet snel genoeg aan de veranderingen kunnen aanpassen. Natuur speelt een grote rol in het reguleren van het klimaat en het behoud van biodiversiteit.

Wat betekent de term ‘biodiversiteit’ eigenlijk? Het woord bestaat uit twee delen namelijk: biologisch en diversiteit. Met biodiversiteit worden alle levensvormen op aarde bedoeld. Het gaat om miljoenen soorten zoals dieren, planten, micro-organismen en de ecosystemen waar ze in leven.

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk? Wat maakt het uit een paar soorten meer of minder op onze aardbol? Hoe erg is het als er bloemrijk grasland plaats maakt voor een maisakker? Of een uiterwaard voor een woonwijk? Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Biodiversiteit hebben we nodig voor onze voedselvoorziening. Onze landbouwgewassen worden bestoven door insecten. Veel bouwmaterialen en medicijnen zijn afkomstig uit biologische hulpbronnen. Ook heeft biodiversiteit een niet in geld uit te drukken waarde. We voelen ons beter en zijn productiever in een groene omgeving.

Door monocultuur, het gebruik van kunstmest en zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen neemt de biodiversiteit in de buitengebieden af. Steden zijn daardoor prima plekken geworden voor meer biodiversiteit. In Zwolle vindt je bijzondere plantensoorten op begraafplaats Bergklooster. Van origine is deze plek een rivierduin. Sinds er bij het beheer geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt kan de oorspronkelijke zeldzame rivierduinvegetatie volledig tot bloei komen en zich uit zaaien.

Veel Zwolse grond bestaat uit stadstuinen. We kunnen van onze tuinen ware paradijsjes maken. Haal tegels weg en plant zo veel mogelijk inheemse planten. Allerlei dieren profiteren hier van. Beplant bakken op je balkon, laat schuttingen en gevels begroeien. Plant stekjes rondom bomen. Uiteindelijk is een grotere biodiversiteit niet alleen in het belang van de dieren, maar ook van ons zelf.

In het verleden zijn al buitengewone soorten in Zwolle aangetroffen zoals de sleedoornpage, een vlindersoort, de roestvlekken cantharel en de zwarte Amaniet, zeldzame paddenstoelen.
Doe je mee aan de actie? Dit kan via soortenjaar@gmail.com. Daarna maak je een account aan op waarneming.nl en meld daar je gespotte soorten.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)